Καταλυτική ημερομηνία η 11η Ιουλίου για τη νέα βοήθεια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Καταλυτική ημερομηνία η 11η Ιουλίου για τη νέα βοήθεια


Μετά τη Γερμανία, ήρθε η σειρά του Βελγίου να αναγνωρίσει τη «μεγάλη αλήθεια» σε ό,τι αφορά το «δούναι και λαβείν» για την έως τώρα βοήθεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό, από την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων του δανείου προς την Ελλάδα, το Βέλγιο έχει λαμβάνειν 75 εκατ. ευρώ μόνο για το 2011.
Γίνεται λοιπόν...
σαφές, καθώς πολλοί -κυρίως σε ευρωπαϊκά φόρα- τείνουν να το παραβλέψουν, ότι το Βέλγιο, όπως και όλοι οι πιστωτές μας, κερδίζουν από αυτή τη δανειακή σύμβαση. Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Ελλάδα από το Βέλγιο δεν είναι με το αζημίωτο, καθώς πέρυσι εισέρευσαν στο βελγικό κρατικό κορβανά 8,8 εκατ. ευρώ από τους τόκους του δανείου, ύψους 750 εκατ. ευρώ που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Οικονομίας, δήλωσε ότι ειδικά για το 2011 έχουν ήδη εγγραφεί στο φετινό προϋπολογισμό προσδοκώμενα έσοδα ύψους 75 εκατ. ευρώ από τα τοκοχρεολύσια του ελληνικού δανείου. Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι «αυτό δεν είναι παρά μόνο η αρχή, καθώς τα επόμενα χρόνια το ποσό αυτό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο».

Αυτά σε ό,τι αφορά το ισχύον πακέτο στήριξης. Παράλληλα, διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις με στόχο την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη νέα στήριξη προς την Ελλάδα, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η κεντρική τράπεζα του Βελγίου έχει ήδη αρχίσει τις βολιδοσκοπήσεις τραπεζών για να διερευνήσει το κατά πόσον διάκεινται θετικά στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η «Dexia» είναι εκτεθειμένη με 4,3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, η «KBC» με 600 εκατ. και η «Ageas» με 1,8 δισ. ευρώ. Οι πρώτες επαφές έδειξαν ότι οι βελγικές τράπεζες είναι κατ΄αρχήν θετικές στην εθελοντική συμμετοχή τους.

Ωστόσο, για τις κοινοτικές υπηρεσίες έχει αρχίσει ένας αγώνας δρόμου δύο εβδομάδων προκειμένου να βρεθεί συνολική λύση για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Και αυτό γιατί η Κομισιόν έχει θέσει, ατύπως, τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για την οριστικοποίηση της νέας ευρωπαϊκής αρωγής προς την Αθήνα. Μ' αυτά τα δεδομένα, στην έκτακτη συνεδρίαση των χωρών - μελών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Κυριακή θα πρέπει να αναμένεται απόφαση μόνο για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων. Και αυτό υπό την απόλυτη προϋπόθεση της έγκρισης από την ελληνική Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου. Σε διαφορετική περίπτωση, κανείς δεν θέλει να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί...

Είναι ενδεικτικό ότι η «Dexia» είναι εκτεθειμένη με 4,3 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, η «KBC» με 600 εκατ. και η «Ageas» με 1,8 δισ. ευρώ.

Β.Δεμίρης
Bookmark and Share