Το ερχόμενο Σάββατο (2/7) ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Το ερχόμενο Σάββατο (2/7) ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα..

Παντελώς ανέτοιμη η κρατική μηχανή ενώ τα υπουργεία δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα τις λίστες αν και τελειώνει η διορία των 4 μηνών που είχε δοθεί!

Πολλά από τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν ανακοινώσει τις λίστες των «κλειστών» επαγγελμάτων που απελευθερώνονται.
Το σημαντικότερο όμως είναι άλλο: δεν έχουν αποφασίσει και ρυθμίσει νομοθετικά με...
προεδρικά διατάγματα τα επαγγέλματα ή τους κλάδους που θα εξαιρεθούν για λόγους ασφαλείας ή εθνικού συμφέροντος.
Οσο για την έγκριση εξαιρέσεων από την Ε.Ε. ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που έπρεπε να γίνει έως το τέλος του μήνα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της κυβέρνησης προς τις Βρυξέλλες (Πρόγραμμα Σταθερότητας), η γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναβάλλεται για τον Δεκέμβριο χωρίς να εξηγείται πρακτικά τι σημαίνει αυτό.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι όπως έχουν τα πράγματα, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει αναβολή στην ενεργοποίηση του νόμου που ψηφίστηκε 4 μήνες πριν. Ωστόσο, επισήμως το αρμόδιο για τον κεντρικό συντονισμό υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αντιδράσει για το ζήτημα.

Το θέμα, εξηγούν παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ κρίσιμο και έχει δύο όψεις:

* Αν αναβληθεί, επιχειρηματίες που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους εταιρεία και έχουν βάσει του νόμου ετοιμαστεί, θα πρέπει εν μέσω πολύ δύσκολων οικονομικά συνθηκών να... περιμένουν.

* Αν ανοίξει χωρίς πλήρη ετοιμότητα, δημιουργείται ο κίνδυνος να δραστηριοποιηθούν ελεύθερα ιδιώτες σε κλάδους που πρέπει να μείνουν κλειστοί για λόγους εθνικού συμφέροντος ή για κοινωνικούς λόγους. Για παράδειγμα: στον τομέα δημόσιας τάξης, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν οι ρυθμίσεις για περιορισμούς στο εμπόριο όπλων ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις για την τύχη του πλανόδιου εμπορίου ή για τη δυνατότητα ελεύθερης ίδρυσης εμπορικών κέντρων χωρίς οικονομική άδεια από τη νομαρχία.

Ο νόμος ορίζει ότι από τις 2 Ιουλίου καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος (απαιτείται μόνο η προηγούμενη 3μηνη γνωστοποίηση ενδιαφέροντος). Καταργούνται επίσης περιορισμοί: γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελαχίστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών και συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο. Δεν θα υπάρχει υποχρέωση προσφοράς παράλληλης υπηρεσίας, αίρεται η απαγόρευση της διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων και ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share