Σταματάει η δίωξη για το σκάνδαλο των υποβρυχίων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σταματάει η δίωξη για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

Η Εισαγγελία του Μονάχου σταματάει τη δίωξη του βιομηχανικού ομίλου Ferrostaal, που φέρεται να πλήρωσε μεγάλες προμήθειες για πωλήσεις υπερσύγχρονων υποβρυχίων των ναυπηγείων HDW σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ν. Αφρική

Η Εισαγγελία του Μονάχου σταματάει τη δίωξη του βιομηχανικού ομίλου του Εσεν, Ferrostaal, που φέρεται να πλήρωσε...
μεγάλες προμήθειες για πωλήσεις υπερσύγχρονων υποβρυχίων των ναυπηγείων HDW του Κιέλου σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ν. Αφρική, καλώντας τον να καταβάλει πρόστιμο ύψους 177 εκατ. ευρώ, αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel".

Το σχετικό δημοσίευμα υποστηρίζει επιπλέον ότι αναμένεται να καταδικαστούν δύο πρώην κορυφαίοι μάνατζερ του ομίλου σε διετή φυλάκιση με αναστολή και καταβολή προστίμου.

Κατηγορίες
Η Εισαγγελία του Μονάχου είχε απαγγείλει κατηγορίες κατά των δύο μάνατζερ στις 18 Μαρτίου σχετικά με την καταβολή προμηθειών στη συμφωνία αγοράς υποβρυχίων, αξίας 1,6 δισ. ευρώ, το έτος 2000.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, ο διακανονισμός διευκολύνει και την Εισαγγελία, προστατεύοντάς την από ενδεχόμενη αποτυχία στο δικαστήριο, διότι, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, διαπιστώθηκαν "περίεργες" πληρωμές πολλών εκατομμυρίων, αλλά οι ανακριτές δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν αποδείξεις για αποδέκτες των μιζών από τον χώρο του ελληνικού στρατού ή της πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία του Μονάχου είχε ξεκινήσει έρευνα σε βάρος περίπου 50 στελεχών της εταιρείας με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, καθώς και για απόπειρα απόκρυψης τεκμηρίων για παράνομη δραστηριότητα και χρηματισμού για κατακύρωση παραγγελιών.

Σύμφωνα με το "Der Spiegel", ως μοντέλο λειτουργούσε για τη Ferrostaal η μεσολάβηση για τη συμφωνία του 2000 με την Ελλάδα και την αγορά από την κατασκευάστρια εταιρεία HDW τεσσάρων υποβρυχίων (το πρώτο της σειράς αυτής είναι το υποβρύχιο "Παπανικολής" που παραλήφθηκε από την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2010).
Bookmark and Share