«Βαριά η Ελλάδα -βαρύτερο το ντόμινο» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

«Βαριά η Ελλάδα -βαρύτερο το ντόμινο»

Χειρότερη κρίση από αυτήν που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers θα προκαλούσε τυχόν κατάρρευση της Ελλάδας, τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, Τζόζεφ Ακερμαν.

«Αν είναι μόνο η Ελλάδα, είναι ήδη κάτι πολύ μεγάλο. Αν όμως ακολουθήσουν και άλλες χώρες, θα γίνει κάτι πολύ...
μεγαλύτερο από τη Lehman», τόνισε ο Ακερμαν, μιλώντας σε τραπεζιτικό συνέδριο που οργάνωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Ο Ακερμαν υποστήριξε ακόμη ότι η έλλειψη διαφάνειας για το ποιος κατέχει τα ασφάλιστρα κινδύνου -τα περιβόητα credit default swaps- έναντι του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι η αιτία που απέτρεψε μια πιο ριζοσπαστική λύση του ελληνικού προβλήματος χρέους, όπως είναι το «κούρεμα». «Δεν γνωρίζουμε αν αυτά βρίσκονται στα χέρια λίγων παικτών, που σημαίνει ότι θα προκληθεί πρόβλημα», επεσήμανε.

Λαμί: Μόνο 5% η Ελλάδα

* Αντιθέτως, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμί, υποστήριξε ότι τα προβλήματα της Ελλάδας δεν απειλούν την ευρωζώνη στο σύνολό της, λόγω του μικρού της οικονομικού μεγέθους.

«Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 5% της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε ο Λαμί απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο ραδιοσταθμό France Info. «Δεν πιστεύω ότι μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας».

* Πρόβλημα χρέους δεν έχει μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός της οποίας Βίκτορ Ορμπαν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. Η δήλωση του Ούγγρου πρωθυπουργού έγινε στο κοινοβούλιο της χώρας, σε απάντηση ερώτησης του ακροδεξιού κόμματος Τζόμπικ, το οποίο ζητεί την αναδιάρθρωση του ουγγρικού δημόσιου χρέους. Το χρέος της Ουγγαρίας είναι το υψηλότερο στην κεντρική Ευρώπη και ανέρχεται στο 77% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share