Το σενάριο «ελληνικού ατυχήματος» παίζουν τώρα οι αγορές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Το σενάριο «ελληνικού ατυχήματος» παίζουν τώρα οι αγορές

Αγορές CDS ενός έτους καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες "ατυχήματος", με μια σκληρή χρεοκοπία που θα κλονίσει τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος και θα βυθίσει την Ευρωζώνη σε βαθύτερη κρίση.

Το σενάριο ενός «ελληνικού ατυχήματος», όπου μια σειρά από απρόβλεπτες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη, σκληρή χρεοκοπία που θα κλονίσει τα θεμέλια του...
εγχώριου τραπεζικού συστήματος και θα βυθίσει την Ευρωζώνη σε ακόμα βαθύτερη κρίση αρχίζουν να παίζουν οι εμπλεκόμενοι στις αγορές, έπειτα από τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες στο πολιτικό σκηνικό.



«Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ενός ελληνικού ατυχήματος αυτό το καλοκαίρι. Αυτό περιλαμβάνει μια σκληρή χρεοκοπία και μεγάλες ζημιές για τους επενδυτές, κάτι που θα μπορούσε να έχει πολύ ανησυχητικές συνέπειες για την Ευρωζώνη», δηλώνει στους Financial Times έμπειρος ξένος επενδυτής.



Οι επενδυτές έχουν ήδη βρει τη φόρμουλα να ποντάρουν στο σενάριο του ατυχήματος, αγοράζοντας τα credit default swaps ενός έτους, τα οποία θα δώσουν μεγάλα κέρδη στην περίπτωση μιας παύσης πληρωμών μέσα στους επόμενους 12 μήνες.



Η άποψη των εμπλεκόμενων στις αγορές είναι ότι το ρίσκο έχει ενισχυθεί σημαντικά αφότου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσφέρθηκε να παραιτηθεί και καθώς όσοι παίρνουν τις αποφάσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δείχνουν να εξαντλούν το χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους. Η αποτυχία των Ευρωπαίων να καταλήξουν σε συμφωνία στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες έδωσε ένα κακό μήνυμα στις αγορές.



Και βέβαια, οι διαμαρτυρίες κατά των μέτρων λιτότητας στους δρόμους της Αθήνας προβληματίζουν τους επενδυτές.



Έτσι, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου άγγιξε χθες νέο ρεκόρ για την εποχή του ευρώ, στο 28,02% και το 5ετές CDS σημείωσε άλμα στις 1.700 μονάδες βάσης. Τα CDS υπονοούν πλέον ότι οι πιθανότητες παύσης πληρωμών στα επόμενα πέντε χρόνια είναι 75%, έναντι 45% που ήταν στις αρχές του 2011.



Σε πρώτη φάση, η δέσμευση του ΔΝΤ να εκταμιεύσει την 5η δόση των δανείων διάσωσης καταφέρνει να απομακρύνει χρονικά τις ανησυχίες για άμεση χρεοκοπία, όμως, μένει να κλε
ίσει η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας.

Bookmark and Share