Μετακύλιση: Συμφωνία με τις τράπεζες στο Παρίσι, όχι στη Ρώμη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Μετακύλιση: Συμφωνία με τις τράπεζες στο Παρίσι, όχι στη Ρώμη

Χωρίς συμφωνία τελείωσε η συνάντηση μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών και των τραπεζών στη Ρώμη, για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους.

Η συνάντηση διοργανώθηκε από το γενικό διευθυντή του...
ιταλικού υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρο της Economic and Financial Committee (EFC) της Ευρωζώνης, Vittorio Grilli, με τη συμμετοχή του προέδρου του Institute of International Finance (IIF), Charles Dallara.



«Ήταν μια συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων και δεν αναμένονταν αποφάσεις», είπε στο Reuters πηγή του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.



Πάντως, οι γαλλικές τράπεζες συμφώνησαν με το Παρίσι ένα σχέδιο για τη μετακύλιση των δικών τους θέσεων στα ελληνικά ομόλογα. Γερμανικές πηγές δηλώνουν στο Reuters ότι η φόρμουλα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μία βάση και για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βερολίνου και των γερμανικών τραπεζών.



Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Figaro, που επιβεβαιώθηκαν από το Reuters, οι Γάλλοι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα επανεπενδύσουν το 70% των χρημάτων που λαμβάνουν με τη λήξη των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους, με το 50% να πηγαίνει σε νέα ελληνικά ομόλογα διάρκειας 30 ετών, αντί για 5.



Τα ομόλογα αυτά θα πληρώνουν ένα βασικό επιτόκιο ανάλογο με αυτό που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια διάσωσης, ενώ θα δίνουν και την προοπτική πληρωμών «μπόνους», στην περίπτωση ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.



Το υπόλοιπο 20% θα επανεπενδύεται σε ένα μηδενικού κουπονιού fund τίτλων υψηλής ποιότητας, το οποίο θα συσσωρεύει τόκους, που θα πληρωθούν κατά την ωρίμαση.



Οι γερμανικές τράπεζες, που δηλώνουν ότι έχουν έκθεση έως 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ζητούν από το κράτος τους να εγγυηθεί το ρίσκο που θα αναλάβουν λαμβάνοντας μέρος στη μετακύλιση.

Bookmark and Share