Μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 15% ; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Μείωση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις στο 15% ;

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί σημαντικές αλλαγές στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης , που θα πάει προς ψήφιση τον Σεπτέμβριο στην Βουλή.

Στο...
επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «θα υιοθετήσει επιπρόσθετα μέτρα για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τη διεύρυνση των φορολογικών βάσεων και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. Τα μέτρα αυτά αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τον φόρο από εισοδήματα επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ».

Το επιτελείο του ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 15% με ταυτόχρονη κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

Στόχος αυτής της κίνησης είναι αφενός να μειωθεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων, αφετέρου δε θα απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα.

Όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα οι εκπτώσεις φόρου αναμένεται να είναι μικρότερες, ενώ με βάση εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται οι φοροαπαλλαγές.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση του κόστος που έχει ο προϋπολογισμός από τις φοροαπαλλαγές κατά 50%, δηλαδή στα 4 δισ. ευρώ από 8 δισ. ευρώ που ανέρχονται σήμερα.

Η εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» αναφέρεται επίσης στις αλλαγές στο φορολογικό και σημειώνει ότι "Τρεις ανατροπές στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα το Σεπτέμβριο. Στόχος, η ριζική αλλαγή στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η μείωση του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων αλλά και των συντελεστών του ΦΠΑ. Για το ΦΠΑ, εξετάζεται η καθιέρωση δύο συντελεστών 20% και 10% (από 23% και 13% αντίστοιχα) με κατάργηση του χαμηλού (6,5%)".

Φορολογικό σαφάρι για την είσπραξη 37 δισ. ευρώ

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΥΠΟΙΚ οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Η εντολή που έδωσε ο κ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.

Επίσης, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το «φορολογικό πιστοποιητικό» που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία
Bookmark and Share