Αυξήθηκαν οι προσδοκίες συμφωνίας στην ΕΕ σχετικά με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Αυξήθηκαν οι προσδοκίες συμφωνίας στην ΕΕ σχετικά με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα

σύμφωνα με τους Financial Times

Αυξήθηκαν οι προσδοκίες ότι η ΕΕ θα καταλήξει σε συμφωνία για το νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Financial Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η...
υποχώρηση της αντίθεσης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο ενδεχόμενο να χαρακτηρισθεί από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης "επιλεκτική χρεοκοπία" η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014, ξεμπλοκάρει την έως τώρα συζήτηση που εμπόδιζε τη διαμόρφωση των όρων του προγράμματος.

Οι προσδοκίες ότι διαμορφώνεται μία συμφωνία, επισημαίνει η εφημερίδα, αυξήθηκαν μετά τη γνωστοποίηση ότι ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, άρχισε την προετοιμασία για να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Παρασκευή.
Η συμβολή των ιδιωτών στο νέο πακέτο αποτελεί βασική προϋπόθεση που έχει θέσει μία ομάδα χωρών της Ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, είναι πολλοί στην ομάδα των χωρών που ζητούν τη συμμετοχή των ιδιωτών, οι οποίοι θεωρούν ότι οι συνέπειες μίας επιλεκτικής χρεοκοπίας μπορούν να περιορισθούν, καθώς πιθανότατα αυτή θα είναι μικρής χρονικής διάρκειας και δεν θα προκαλέσει πληρωμή των ασφαλίστρων που έχουν αγοράσει ιδιώτες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Αυτή τη βεβαιότητα, όμως, προσθέτει το δημοσίευμα, δεν την έχουν άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας διατηρούν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας, όπως προκύπτει και από το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Eurogroup.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, παραμένει η απειλή του κ. Τρισέ ότι - σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας - η ΕΚΤ δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σε μία τέτοια περίπτωση, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο οικονομολόγους των τραπεζών Deutsche Bank, Barclays Capital και BNP Paribas, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης παροχής ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance), το οποίο εφαρμόζεται στην Ιρλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share