Άλλη μια αρνητική πρωτιά.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Άλλη μια αρνητική πρωτιά..

Αυτή τη φορά στις μειώσεις μισθών

Σε επίπεδο κλάδων, η Ελλάδα παρουσιάζει μειώσεις αποδοχών 6,1% στη βιομηχανία, 1,8% στις κατασκευές και 6,7% στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ενώ η μείωση του μη μισθολογικού κόστους είναι αντίστοιχα 9,9%, 0,4% και 9,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που...
δημοσίευσε πρόσφατα η Eurostat, οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, αλλά στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 6,8% (συνολικό εργατικό κόστος).

Το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 6,2% και το μη μισθολογικό (επιδόματα κ.ά.) κατά 9,3% έναντι αύξησης 2,6% και 2,3% στην Ευρωζώνη αντίστοιχα (2,7% και 2,6% στην ΕΕ των 27).

Η μείωση των εισοδημάτων είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν συνυπολογισθούν οι επιπτώσεις από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Οι μισθοί των Γάλλων και των Γερμανών αυξήθηκαν κατά 3,8% και 2,9% την ίδια περίοδο αντιστοίχως, αλλά το ρεκόρ της αύξησης μισθών κατέχουν η Βουλγαρία (7,8%), η Ουγγαρία (5,6%) και η Ρουμανία (4,5%).

Εκτός από την Ελλάδα και η Ιρλανδία ανήκει στις χώρες όπου οι μισθοί μειώθηκαν, κατά 2,2%.

Στο σύνολο του 2010, το κόστος εργασίας υποχώρησε κατά 6,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,6% και στο σύνολο της ΕΕ κατά 2%

Bookmark and Share