Οι επόμενες ημερομηνίες - σταθμοί για την Ελλάδα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Οι επόμενες ημερομηνίες - σταθμοί για την Ελλάδα...


Ποιες είναι οι πιο κρίσιμες ημερομηνίες για την ελληνική οικονομία.
Τι αναμένεται από τώρα έως και το Φθινόπωρο.


Μπορεί η Ελλάδα το περασμένο Σάββατο να εξασφάλισε την εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δις. ευρώ, καθώς και την...
δρομολόγηση του νέου δανείου, ωστόσο.. ο «Γολγοθάς» για αυτήν δεν σταμάτησε στις 2 Ιουλίου.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι επόμενες ημερομηνίες «σταθμοί» για την Ελλάδα, όπου η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις!
Παρασκευή, 8 Ιουλίου: Η ώρα του ΔΝΤ!

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλείται να πει «ναι» στην Πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του για το ελληνικό ζήτημα, η οποία και θα εκταμιευθεί στις 15 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων η ελληνική κυβέρνηση «πέρασε» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής της περιόδου 21012-2015, το οποίο τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ είχαν θέσει ως όρο για την εξασφάλιση της 5ης δόσης.

Δευτέρα, 11 Ιουλίου: Επί τάπητος το νέο δάνειο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν και πάλι στις Βρυξέλλες, σε μια συνεδρίαση κατά την οποία το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα η επιπλέον χρηματοδότηση της χώρας θα τεθούν «επί τάπητος». Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τις παραμέτρους και τις λεπτομέρειες του νέου ελληνικού δανείου, το οποίο και θα προσθεθεί στο παλαιό δάνειο που απέσπασε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010. Το δάνειο θα βασίζεται στη μετακύλιση του ελληνικού χρέους με την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων.

Σειρά των εντόκων

Παρασκευή, 15 Ιουλίου

Έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 2,4 δις. ευρώ.

Παρασκευή, 22 Ιουλίου:

Έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων ύψους 2 δις. ευρώ

Παρασκευή, 19 Αυγούστου

Έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων ύψους 2 δις. ευρώ
Στα μέσα του Σεπτεμβρίου: Οριστικοποίηση του νέου πακέτου στήριξης

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα οριστικοποιήσουν τη δεύτερη διάσωση της Ελλάδας, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει ο νέος τσάρος της Οικονομίας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Φθινόπωρο: Δημοψήφισμα

Όπως είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, στο πλαίσιο εκλογικών και πολιτικών αλλαγών.

Ε. Βενιζέλος: "Το 2014 στις αγορές" - Αισιόδοξος για Ελλάδα ο Αλταφάζ
Την εκτίμηση ότι στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας αλλά και γενικότερα «τις επόμενες ημέρες» θα υπάρξει νέα πρόοδος στις βασικές παραμέτρους του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, ο οποίος παράλληλα τόνισε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ευρωπαϊκή αρωγή θα διευκρινιστούν «τις επόμενες εβδομάδες».

Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέους Αλταφάζ δήλωσε ότι μετά από κάθε Eurogroup η νέα στήριξη προς την Ελλάδα λαμβάνει σταδιακά μορφή και υπογράμμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί ¨πολύ σημαντική πρόοδος¨.

Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου αρνήθηκε να σχολιάσει επί της ουσίας την αξιολόγηση της Standard and Poors σύμφωνα με την οποία η γαλλική πρόταση για μετακύλιση του χρέους θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, ωστόσο διαβεβαίωσε πως με τις αποφάσεις που λαμβάνονται και θα ληφθούν το επόμενο διάστημα «σε τρεις μήνες η χώρα θα παραμείνει όρθια».

Με τη βοήθεια των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με ανανεωμένη αποφασιστικότητα η Ελλάδα θα ανακτήσει το συντομότερο δυνατόν την οικονομική κυριαρχία της και σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές το 2014, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει επειδή αυτό είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως είπε, τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία έρχονται από τον τομέα του τουρισμού καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι τώρα από το υπουργείο Τουρισμού και την Τράπεζα της Ελλάδας είναι "ενθαρρυντικά" και δείχνουν αύξηση των εσόδων κατά 10%.

Σχολιάζοντας την αποστολή εμπειρογνωμόνων από την Ευρώπη στην Ελλάδα, είπε ότι δεν θα τοποθετηθούν ξένοι επιθεωρητές στα υπουργεία για να ελέγχουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, ούτε θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την ελληνική βουλή, την κυβέρνηση ή τη δημόσια διοίκηση.

Ο κ. Βενιζέλος είπε τέλος ότι προτεραιότητά του είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και ότι την επόμενη εβδομάδα σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.
Bookmark and Share