Credit Suisse: Ανταγωνιστική η Ελλάδα, δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Credit Suisse: Ανταγωνιστική η Ελλάδα, δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα!

  • Η Ελλάδα δεν έχει στην πραγματικότητα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.
  • To έχουν ..παρατραβήξει με την λιτότητα.
Τα συμπεράσματα έκθεσης της Credit Suisse που δημοσιεύεται σήμερα καταρρίπτουν δύο από τις βασικές αρχές με τις οποίες προσεγγίζουν την Ελλάδα όσοι αποφασίζουν για τα πακέτα διάσωσης και τις οικονομικές πολιτικές.


Η τέταρτη επιθεώρηση της...
ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ έδειξε ότι η χώρα εμφάνιζε πρωτογενές έλλειμμα 4,9% το 2010, το οποίο θα μειωθεί μόλις στο 0,8% το 2011. «Παρότι θεωρούμε την πρόβλεψη για το 2011 αισιόδοξη, εντούτοις πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα καλό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση: Το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε από το 10,9% το 2009», αναφέρουν οι αναλυτές της Credit Suisse.



Κοιτάζοντας τα κυκλικά προσαρμοσμένα στοιχεία για το πρωτογενές έλλειμμα, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, αλλά ούτε και πρόβλημα στη διαδικασία είσπραξης φόρων.



Με δεδομένο ότι η Ελλάδα αναμένεται να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 0,8% το 2011, σε ένα περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, είναι βέβαιο ότι όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει (κάτι που το ΔΝΤ περιμένει μέσα στο 2012), η χώρα θα παρουσιάσει πλεόνασμα.



«Με αυτή την έννοια, οι φόροι που εισπράττονται είναι αρκετοί (αν και η φοροεισπρακτική διαδικασία δεν είναι αποδοτική) και μία αναδιάρθρωση του χρέους θα μπορούσε να λύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας», τονίζει ο οίκος.



«Για να το πούμε αλλιώς, η θεωρία ότι το μεγάλο χρέος είναι ένα σύμπτωμα και όχι μία αιτία για την ελληνική κρίση, δείχνει να είναι λανθασμένη».



Επιπλέον, η Credit Suisse ζητά να σταματήσει η επιβολή περαιτέρω λιτότητας, καθώς θεωρεί ότι το μόνο που κάνουν τα πρόσθετα μέτρα είναι να βαθαίνουν την ύφεση και να συρρικνώνουν τα φορολογικά έσοδα, συνεπώς διευρύνοντας το έλλειμμα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η υπόσχεση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την ελληνική ανάπτυξη με ένα Σχέδιο Μάρσαλ χαρακτηρίζεται σαν ένα πραγματικά θετικό νέο τόσο για την οικονομία όσο και για τις τράπεζες.



Οι τράπεζες



Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών φαντάζουν πλέον οριακά φθηνές, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρτοφυλάκια των ομολόγων τους όπως αυτά φάνηκαν με τα stress tests, δηλώνει η Credit Suisse. Αποτιμώντας τις θέσεις στα ομόλογα με τη μέθοδο του mark to market και υπολογίζοντας την κεφαλαιακή ενίσχυση του κλάδου ώστε να εμφανίζει core tier 1 στο 10%, η Credit Suisse υπολογίζει την αναλογία τιμής/εμπράγματης καθαρής αξίας ενεργητικού ανάμεσα στο 0,7 και το 1, επίπεδα που χαρακτηρίζονται ως «οριακά φθηνά». Επιπλέον, ο οίκος υπολογίζει τις ανάγκες για νέα κεφάλαια στα 10 δισ. ευρώ και τις χαρακτηρίζει ως διαχειρίσιμες.
Bookmark and Share