«Παράθυρο» από την κυβέρνηση για νέα συζήτηση τον Οκτώβριο, σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση. «Αν θέλετε να κάνω μια πρόβλεψη αυτό το 23% δεν το βλέπω να μακροημερεύει», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Π. Oικονόμου.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γ. Κασιμάτης, ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, επικαλούμενος τα.. τελευταία στοιχεία της πτώσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, του τζίρου κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, της οικοδομικής δραστηριότητας και της βιομηχανικής παραγωγής, καθώς και την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, των «λουκέτων» και της ανεργίας, τόνισε ότι «βιώνουμε πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης».
Ζήτησε την «ενεργό συνδρομή της ελληνικής πολιτείας στην προσπάθεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας να επιβιώσει και να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της ως ατμομηχανής της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας».
Ο κ. Κασιμάτης έθεσε στον υπουργό τα ακόλουθα αιτήματα:
1. Την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που είχε χορηγήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), στο πλαίσιο της «Α και Β φάσης, εγγύηση και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης» σε έξι χρόνια από τρία που είναι σήμερα, ώστε να μειωθεί το ύψος των εξαμηνιαίων δόσεων, καθώς οι προαναφερθείσες οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στις περισσότερες επιχειρήσεις -και κυρίως στις μικρομεσαίες- να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αποπληρωμής.
2. Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο χρηματοδοτεί, μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», που αφορά κυρίως ιδιωτικές κατοικίες με περιορισμένη άμεση επίπτωση στην επιχειρηματικότητα.
3. Την πλήρη και ουσιαστική ενεργοποίηση του νέου Επενδυτικού Νόμου (ν. 3908/2011), το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα, καθώς μόλις τον Ιούλιο ορίστηκαν τα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών. Μέχρι στιγμής το μόνο πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα που χρηματοδοτεί ο επενδυτικός νόμος αφορά στους νέους επιχειρηματίες και βρίσκεται ακόμη στο στάδιο υποβολής προτάσεων. Παράλληλα κρίνεται επιβεβλημένη η αποπληρωμή επενδύσεων, που είχαν υλοποιηθεί υπό το καθεστώς του προηγούμενου επενδυτικού νόμου και οι οποίες χρονίζουν, καθώς και η τακτοποίηση της υφιστάμενης -για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα- εκκρεμότητας χρηματοδότησης 1.800 επενδυτικών σχεδίων.
4. Την αξιοποίηση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η ανακοίνωση από το υπουργείο των 10 μέτρων για την επιτάχυνση υλοποίησης του ΕΣΠΑ - σε συνδυασμό με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της εθνικής συμμετοχής στη συγχρηματοδότησή του - δημιουργεί προϋποθέσεις επιτάχυνσης, καθώς οι διαρκείς μειώσεις του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας, το είχαν καταστήσει ουσιαστικά ανενεργό.
5. Την αύξηση της χρηματοπιστωτικής επέκτασης, καθώς συνεχίζεται η μείωση στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2011 οι χορηγήσεις ανήλθαν σε -1,2%, ενώ το Μάιο ήταν -1,1%. Συνολικά ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες (επιχειρήσεις-νοικοκυριά) σημείωσε περαιτέρω μείωση (Ιούνιος 2011: -2,5%, Μάιος 2011: -2,3%, Δεκέμβριος 2010: -1,2%)».