Εμφιαλωμένα: Μόνο το επιτραπέζιο νερό θα εξαιρεθεί από την αύξηση του ΦΠΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Εμφιαλωμένα: Μόνο το επιτραπέζιο νερό θα εξαιρεθεί από την αύξηση του ΦΠΑ


Επειδή η ...ημιπληροφόρηση των παραδοσιακών ΜΜΕ καλά κρατεί, να διευκρινίσουμε πως μόνο οι τιμές των επιτραπέζιων νερών θα παραμείνουν στο 13% ενώ οι τιμές του μεταλλικού και του ανθρακούχου,που αποτελούν και το 80% της αγοράς εμφιαλωμένου νερού, εντάσσονται κανονικά από 1 Σεπτεμβρίου στο συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Μόνο το επιτραπέζιο νερό που θα συνεχίσει να φορολογείται με συντελεστή ΦΠΑ 13% σε αντίθεση με μεταλλικά και ανθρακούχα νερά, που οδεύουν προς το 23% από την...
1η Σεπτεμβρίου. Και τούτο διότι το απλό επιτραπέζιο νερό λαμβάνει μόνο το 21% της αγοράς.

Την υπόλοιπη «πίτα» κατέχουν 41 μεταλλικά νερά που μετατάσσονται στο 23%. Καταλαμβάνουν, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, το 72,5% της αγοράς εμφιαλωμένων νερών, ενώ τα ανθρακούχα περιορίζονται σε 6,5%, με τον ετήσιο τζίρο στον κλάδο να υπολογίζεται περίπου στα 230 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς προμηνύουν ανακατατάξεις μεταξύ των εταιρειών, αλλά και προβλήματα ακρίβειας σε περιοχές που τροφοδοτούνται από το «ακριβό» μεταλλικό νερό. Εξηγούν ότι ενώ τα σούπερ μάρκετ έχουν ποικιλία εταιρειών και τα επιτραπέζια νερά έχουν θέση, στα μικρά σημεία πώλησης -που υπάρχουν κυρίως στην επαρχία και σε νησιά με προβλήματα ποιότητας στο πόσιμο νερό- η ποικιλία είναι μικρότερη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., στην Ελλάδα αναγνωρίζονται επισήμως 42 φυσικά μεταλλικά νερά, στα οποία περιλαμβάνονται όλες οι εταιρείες με μεγάλη κατανάλωση και δίκτυο διανομής, εκ των οποίων τα 39 είναι ελληνικής προέλευσης και τα υπόλοιπα εισαγωγής.

Με την άνοδο του μεταλλικού νερού (μαζί με τους χυμούς και τα αναψυκτικά) στο καθεστώς 23%, η Ελλάδα γίνεται το κράτος με τον τέταρτο υψηλότερο φόρο προστιθέμενης αξίας στην Ε.Ε., μετά τη Δανία, την Ουγγαρία (25%) και τη Ρουμανία (24%). Και τούτο όταν στη Γαλλία ο συντελεστής που επιβάλλεται είναι 5,5%, στην Ολλανδία και στην Πορτογαλία είναι 6% και στο Λουξεμβούργο μόνο 3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share