Για τις αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα το επιτόκιο έχει απογειωθεί σχεδόν στο 30%!
Φωτιά πήραν από την αρχή του χρόνου τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών καθώς το ΣΕΠΠΕ δηλαδή η ετήσια πραγματική επιβάρυνση για τον καταναλωτή προσεγγίζει πλέον -στο σύνολο των τραπεζών- το... 20%. Και αυτό είναι το πραγματικό επιτόκιο για τις αγορές με πιστωτικές κάρτες.
Διότι για τις αναλήψεις μετρητών από πιστωτική κάρτα το επιτόκιο έχει απογειωθεί σχεδόν στο 30%.
Σχεδόν όλες οι τράπεζες για τις αναλήψεις χρεώνουν ακριβότερα ονομαστικά επιτόκια κατά 2 μονάδες, τα οποία ξεπερνούν σήμερα το επίπεδο του 19%, όμως τα πραγματικά επιτόκια (μαζί δηλαδή με την εισφορά 0,6%, τη συνδρομή κλπ) έχουν υπερβεί στο 20%. Στις περισσότερες τράπεζες κυμαίνονται ανάμεσα στο 20% με 23%, ενώ υπάρχει τράπεζα που χρεώνει για την ανάληψη μετρητών το επιτόκιο- ρεκόρ 28,45%.
Και για το λόγο αυτό οι Ελληνες καταργούν το «πλαστικό χρήμα» και γυρνάνε στις αγορές με μετρητά αλλά και στο «τεφτέρι».
Ο αριθμός των πιστωτικών καρτών που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά όπως και των υπολοίπων τους έχει μειωθεί δραστικά.
Ο ένας λόγος είναι τα ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, που ξεπερνούν και το 20%, που έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να αποσύρουν από την κυκλοφορία τις πιστωτικές τους κάρτες. Δηλαδή οποιαδήποτε αγορά με πλαστικό χρήμα, τοκίζεται ιδιαίτερα ακριβά.
Συμφέρει μόνο αν ο καταναλωτής πληρώσει το σύνολο της αξίας αγοράς μόλις λάβει το λογαριασμό της κάρτας του. Αν πληρώσει την ελάχιστη καταβολή, τότε χρεώνεται με επιπλέον τόκους.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και την ελάχιστη καταβολή. Μάλιστα οι τράπεζες, ακόμα και η καθυστέρηση στην εξόφληση του μηνιαίου λογαριασμού είναι 2- 3 μέρες «μπλοκάρουν» την κάρτα και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέες αγορές.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι η 1 στις 4 κάρτες έχει καταχωρηθεί ήδη στα «μαύρα κατάστιχα» του Τειρεσία.
Ο τέταρτος λόγος είναι οι μεταφορές υπολοίπων από κάρτες σε ένα δάνειο. Τα περισσότερα νοικοκυριά από την αρχή του χρόνου έχουν προχωρήσει σε πλήρη αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων και πολλοί καταναλωτές «μάζεψαν» τις οφειλές σε ένα ένα δάνειο κόβοντας ταυτόχρονα τις πιστωτικές κάρτες.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται το μπαράζ εξωδίκων σε όσους καθυστερούν περισσότερο από 3 μήνες την πληρωμή των δόσεων από κάρτες.
Περισσότεροι από 50.000 καταναλωτές έχουν λάβει ανάλογα εξώδικα από την αρχή του χρόνου, με τα οποία οι τράπεζες τους καλούν σε διακανονισμό, «κουρεύοντας» μάλιστα την αρχική οφειλή ακόμα και κατά 60%.
Την ίδια ώρα οι έμποροι -και παρότι διανύουμε περίοδο γενναίων εκπτώσεων-, «βλέπουν» τους τζίρους τους ...καθισμένους.
Όπως λένε ελάχιστοι είναι πλέον οι καταναλωτές που πληρώνουν με πλαστικό χρήμα.
Μάλιστα οι αγορές με πιστωτικές κάρτες στα είδη ένδυσης και υπόδησης είναι μειωμένες κατά 70%.
Στα μόνα σημεία που παρατηρείται αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα είναι στα σούπερ μάρκετ και στα βενζινάδικα.
Και αυτός είναι ο λόγος που οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει προγράμματα επιστροφής μετρητών για τέτοιου είδους αγορές. Στο σύνολο τους σχεδόν επιστρέφουν το 3%-5% της αξίας συναλλαγής για όσες πληρωμές γίνουν με πιστωτικές κάρτες σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ...