Νέα δεδομένα στην αγορά κινητής τηλεφωνίας επιχειρεί να φέρει η Google, η οποία αιφνιδιάζοντας τις αγορές ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Motorola Mobility έναντι 12,5 δισ. δολαρίων.
Στόχος της Google, η οποία ήδη δραστηριοποιείται στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας με το λογισμικό Android, είναι να... παρέχει ολοκληρωμένες τηλεπικοινωνιακές λύσεις συνδυάζοντας το λογισμικό και τις συσκευές, όπως κάνει η Apple με το iPhone.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Google θα καταβάλει 40 δολάρια για κάθε μετοχή της Motorola, τιμή κατά πολύ υψηλότερη (+63%) από το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας. Η Motorola Mobility που διαχωρίστηκε από τη Motorola τον Ιανουάριο εξειδικεύεται στην κατασκευή κινητών τηλεφώνων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κίνηση της Google είναι η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της, καθώς μέχρι σήμερα εξαγόραζε κυρίως μικρές εταιρείες λογισμικού ή υλικού. Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι αποτελεί το πρώτο «δείγμα γραφής» του συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ, ο οποίος τον Απρίλιο ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Σε ανακοίνωσή του ο Λάρι Πέιτζ επισήμανε πως η εξαγορά πρόκειται να ενισχύσει κατά πολύ το σύνολο των προϊόντων που βασίζονται στο λειτουργικό Android. Οπως ανέφερε, η συνέργεια των δύο εταιρειών θα πολλαπλασιάσει τις δυνατότητες ολόκληρου του συστήματος του Android, ενώ συμπλήρωσε ότι οι δύο εταιρείες ταιριάζουν ιδανικά.
Νέο τοπίο. Η κίνηση της Google να μπει στην αγορά των κινητών τηλεφώνων - και όχι μόνο του λογισμικού - εκτιμάται ότι είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην κινητή τηλεφωνία. Στόχος της Google είναι να αυξήσει το μερίδιο της αγοράς της, κυρίως έναντι της Apple, η οποία εξαρχής είχε δραστηριοποιηθεί διαθέτοντας τη δική της συσκευή (iPhone) και λογισμικό (iOS). Παράλληλα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση της Google αποτελεί απάντηση και στη συμμαχία Nokia - Microsoft, καθώς η πρώτη θα κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα τα οποία θα ενσωματώνουν το λειτουργικό σύστημα Windows 7 της δεύτερης.
Με βάση τα τελευταία δεδομένα, το Android είναι το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για έξυπνα κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως και η διείσδυσή του διαμορφώνεται σε σχεδόν 50%. Εντούτοις, ως μεμονωμένη εταιρεία η Apple κατέχει τα σκήπτρα στην αγορά, με μερίδιο κοντά στο 20%, διαθέτοντας μάλιστα μόνο δύο συσκευές (το iPhone 4 και το iPhone 3GS). Αντίθετα, η διείσδυση του Android είναι κατακερματισμένη καθώς μία σειρά από εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Samsung, η LG και η HTC, το χρησιμοποιούν σε πλήθος μοντέλων.
Οταν μάλιστα ο κλάδος των έξυπνων κινητών τηλεφώνων αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό που υπερβαίνει το 30% και οι αναλυτές προβλέπουν το 2012 πωλήσεις άνω του ενός δισ. συσκευών παγκοσμίως, είναι λογικό το αυξημένο ενδιαφέρον από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Αντίστοιχα, το λογισμικό Android - όπως και αυτό της Apple - χρησιμοποιείται και στα tablet PC, τα οποία επίσης γνωρίζουν κατακόρυφη αύξηση στις πωλήσεις τους την τελευταία διετία.Email από τα Νέα.