Ούτε δημόσιο ούτε δωρεάν θα είναι πολύ σύντομα το ΕΣΥ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να συνεργάζονται με τα νοσοκομεία και ιδιώτες γιατροί, τους οποίους οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους.
Πρόκειται για ένα βασικό βήμα ιδιωτικοποίησης του συστήματος, μετά και την απόφαση για παραχώρηση 1.000 κρεβατιών σε... ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Με το νέο νομοσχέδιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί που έχουν συμβάσεις με τον νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία το απόγευμα, μία φορά την εβδομάδα, αφού λάβουν έγκριση της διοίκησης του νοσοκομείου και του επιστημονικού συμβουλίου, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν μέρος των εσόδων τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Επίσημη θέση του υπουργείου Υγείας είναι πως, με τον τρόπο αυτό, θα καλυφθούν τα κενά σε κάποιες ειδικότητες κυρίως της περιφέρειας.
Στα άμεσα σχέδιά του, ωστόσο, είναι η «ανταλλαγή προσωπικού». Να μπορούν δηλαδή γιατροί του ιδιωτικού τομέα όχι μόνο να κάνουν απογευματινό ιατρείο αλλά και να χειρουργούν έναντι συγκεκριμένης αμοιβής. Πρόκειται για «μίσθωμα» προσωπικού, ώστε το κόστος των διάφορων ιατρικών πράξεων να μειωθεί και να μην προσλαμβάνονται νέοι γιατροί.
Τα δύσκολα πάντως για ασθενείς και γιατρούς ξεκινούν τώρα (Σεπτέμβριο) με την έναρξη της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Η τρόικα ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας δραστικό περιορισμό της δαπάνης, με μειώσεις αμοιβών στους γιατρούς που θα συμβληθούν με τον νέο φορέα.
Παρότι τα συναρμόδια υπουργεία είχαν υπολογίσει σε 31.000 και πλέον τους ιδιώτες γιατρούς που θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, ελέω τρόικας ο αριθμός πρέπει να μειωθεί σε 22.000.
Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των γιατρών, μέχρι στιγμής έχουν καθορισθεί ως εξής:
Οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 900 έως 2.500 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνουν τα 2.800. Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες γιατρών:
1. Στην πρώτη κατηγορία θα ενταχθούν οι γενικές ειδικότητες, οι παθολόγοι, οι γενικοί γιατροί και οι παιδίατροι, των οποίων οι απολαβές θα εξαρτώνται από τον αριθμό των ασθενών που θα τους επιλέξουν.
2. Στη δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν όσοι πραγματοποιούν και εξετάσεις, όπως οι καρδιολόγοι, οι οποίοι μπορεί να αμείβονται έως και με 2.800 ευρώ.
3. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι γιατροί με χαμηλή επισκεψιμότητα, όπως οι αλλεργιολόγοι. Αυτοί θα πληρώνονται κατά πράξη και περίπτωση, δηλαδή με 20 ευρώ στην πρώτη επίσκεψη και με 10 ευρώ στη δεύτερη. Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν αναμένεται να ισχύσουν από 1.1.2012.
«Οι ασφαλισμένοι και πάλι θα έχουν περισσότερες επιλογές» λέει στην «Κ.Ε.» ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. «Σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ έχουν μόνο τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, ενώ με το νέο σύστημα θα έχουν στη διάθεσή τους και τους 22.000 γιατρούς. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είχαν μόνο 7.000 γιατρούς ενώ το αντίστοιχο ισχύει και για όσους είναι στον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ. Σε ό,τι αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις υπόλοιπες παροχές, δεν αλλάζει τίποτε», συμπληρώνει.
Ομως ο νέος φορέας πρέπει να λειτουργήσει με τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ λιγότερα, καθώς ο πέλεκυς της τρόικας επιβάλλει περαιτέρω μειώσεις δαπανών. Με βάση τις οδηγίες, το 2012 τα κονδύλια που θα διατίθενται δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 7 δισ. από τα 8 δισ. που είχαν υπολογιστεί και από τα 10,6 δισ. που είχαν διατεθεί πέρυσι για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων των τεσσάρων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ). «Ενα δισ. ευρώ από αυτά που είχαμε υπολογίσει να τα διαθέσουμε στον ΕΟΠΥΥ θα δοθούν τελικά για προληπτική ιατρική», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας.
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση κάνει σχέδια για τον νέο φορέα και τις μειωμένες αμοιβές, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο.
πηγή Κ.Ελευθεροτυπία