Ραντεβού στα τυφλά - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ραντεβού στα τυφλά


Σε γκρίζο φόντο η σημερινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο.


Στο βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες για τις προοπτικές της ελληνικής κρίσης χρέους πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο η συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.
«Περιμένουμε με ενδιαφέρον να...
ακούσουμε τι μεταφέρει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και τον δρόμο που μένει ακόμη να διανυθεί», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου. Προδιαγράφεται λοιπόν ένα αυστηρό πλαίσιο πιέσεων στο αποψινό δείπνο εργασίας στην καγκελαρία. Ενδεικτική είναι η συμμετοχή σε αυτό και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επικοινωνιακά η καγκελαρία κρατά χαμηλά τη συνάντηση Μέρκελ - Παπανδρέου. Δηλώσεις των δύο ηγετών θα γίνουν μόνο πριν από τη συνάντησή τους και θα δεχτούν ερωτήσεις δημοσιογράφων. Αυτό βοηθά και την καγκελάριο, η οποία έχει να αντιμετωπίσει τους αντάρτες βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στην κρίσιμη ψηφοφορία της Πέμπτης για τη διεύρυνση του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας EFSF. Το ότι την Πέμπτη θα ψηφιστεί μόνο το σκέλος του EFSF και όχι και το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα που αποτελεί μέρος των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου διαμορφώνει εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα.

Η διεύρυνση του EFSF επισπεύδεται για τις αρχές Οκτωβρίου, ενώ κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει κλείσει ακόμα η εκκρεμότητα της έκτης δόσης, πόσω μάλλον το δεύτερο πακέτο που θα ακολουθήσει. Η σπουδή για τον EFSF, διαχωριζόμενο όμως από το πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι στόχευση είναι να προλάβει να οχυρωθεί η ευρωζώνη μπροστά σε ενδεχόμενη κακή εξέλιξη της ελληνικής κρίσης. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε εμμέσως ότι έχει γνώση των σχεδίων της εταιρείας συμβούλων Roland Berger για την ανάληψη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα από ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης (Τρόιχαντ) υπό την εποπτεία της ΕΕ. «Υπάρχουν πολλά σχέδια που προέρχονται από τον χώρο της επιστήμης της οικονομίας και από άλλους, με πολλές προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχει σίγουρα ενδιαφέρον», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το σχέδιο της Roland Berger, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων κ.λπ. υπολογίζονται σε 125 δισ.


ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ.
Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας BDI και θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου που πραγματοποιείται σήμερα. Το ενδιαφέρον των γερμανών βιομηχάνων είναι διπλό: αφενός τους ενδιαφέρει η πορεία της ευρωζώνης, καθώς έχουν ταχθεί με ένα κείμενο 12 θέσεων υπέρ της εμβάθυνσης της ευρωζώνης με αλλαγή και των σημερινών συνθηκών, ώστε να θωρακιστεί και πολιτικά το ευρώ. Αφετέρου, ενδιαφέρονται για τις επενδυτικές δυνατότητες που διανοίγονται στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου BDI Μάρκους Κέρμπερ υπενθύμιζε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει για τους Γερμανούς η ηλιακή ενέργεια από την Ελλάδα σε σχέση με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα, καθώς θα εκλείψει το μεγάλο κόστος μεταφοράς διά της Μεσογείου. «Γερμανοί πελάτες πληρώνουν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ για ηλιακή ενέργεια. Στην Ελλάδα οι ίδιες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις θα είχαν πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση. Η γερμανική βιομηχανία με την πρωτοποριακή τεχνογνωσία της μπορεί να παράσχει μεγάλη βοήθεια», έλεγε κ. Κέρμπερ.

Πηγή Τα Νέα.
Bookmark and Share