Οι τράπεζες μπροστά σε μεγάλα διλήμματα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Οι τράπεζες μπροστά σε μεγάλα διλήμματα..

Ενάμιση περίπου μήνα μετά την πολυδιαφημισθείσα απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. της 21ης Ιουλίου, για την παροχή νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα και τη διεύρυνση του ρόλου του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF, οι αγορές συνεχίζουν να αμφισβητούν το πλάνο.

Ουσιαστικά, η αγορά προδικάζει ότι το νέο...
πακέτο στήριξης δεν θα είναι αποτελεσματικό και επομένως είτε θα εγκαταλειφθεί σε κάποιο σημείο είτε θα το διαδεχθεί ένα άλλο πακέτο μετά τα μέσα του 2014 ή νωρίτερα.

Με δεδομένο ότι η πολιτική ανοχή των εταίρων μας εξαντλείται, θα ήταν έκπληξη να συμφωνούσαν να λάβει ακόμη περισσότερα λεφτά η Ελλάδα και επομένως το βάρος θα έπεφτε στους ώμους των υπόλοιπων πιστωτών μας.

Την πλειονότητα των τελευταίων αποτελούν όλοι εκείνοι, π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ταμεία, που έχουν συμφωνήσει ή θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.

Ο στόχος που είχε θέσει το IIF ήταν να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας 135 δισ. ευρώ που λήγουν μεταξύ του 2010 και του 2020.

Όμως, το ποσοστό ανταπόκρισης των κατόχων ελληνικών χρεογράφων δείχνει μικρότερο του 90% που ήταν ο αρχικός στόχος, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να συμπεριληφθούν επίσης τα ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2024.

Οι τράπεζες οι οποίες έλαβαν το σύμφωνο συνεργασίας (MoU) το διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι.

Το ίδιο συνέβη με τις ελληνικές τράπεζες, που είναι ουσιαστικά αναγκασμένες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάποια ή κάποιες εξ αυτών θα πρέπει να υποστούν μεγαλύτερη απομείωση από αυτήν που θα έπρεπε να υποστούν αν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους περιοριζόταν στα ομόλογα λήξεως 2020.

Υπό αυτήν την έννοια, οι συνολικές ζημίες από τα ομόλογα για το τραπεζικό σύστημα μπορεί να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ έναντι 5 με 6 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Οι υπολογισμοί βασίζονται σε απομείωση της τάξεως του 21% μείον κάποιο ποσοστό που ποικίλλει ανάλογα με την τράπεζα, γιατί εξαρτάται από την τιμή κτήσης των ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο διακράτησης μέχρι τη λήξη και στο loan receivables.

Όμως, η αμφισβήτηση του δεύτερου πακέτου στήριξης από τις αγορές, όπως αποδεικνύει η εκτόξευση των αποδόσεων των βραχυπρόθεσμων ομολόγων και το ξεχείλωμα των ασφαλίστρων στην αγορά των CDSs για ελληνικά ομόλογα, σημαίνει ότι η απομείωση θα πρέπει να είναι διπλάσια, δηλαδή της τάξεως του 42% ή περισσότερο.

Αν όμως οι ζημίες από την αποτίμηση των ομολόγων με απομείωση 21% είναι 5 - 6,5 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών (PSI), τότε οι απώλειες για διπλάσιο ποσοστό απομείωσης είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ και πιθανόν πάνω από 12 δισ.

Πρόκειται για πολύ μεγάλα νούμερα πριν καλά-καλά οι άνθρωποι της BlackRock Solutions προσθέσουν τα δικά τους από την εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, εξηγούν τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών ακόμη κι αν δεν λάβει κανείς υπόψη του άλλες παραμέτρους, όπως η βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως, το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο των βασικών μετόχων και θα πρέπει να προβληματιστούν.

Bookmark and Share