Μεγάλο σκάνδαλο με τοξικό γάλα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Μεγάλο σκάνδαλο με τοξικό γάλα

Σε μέγα διατροφικό σκάνδαλο φαίνεται πως εξελίσσεται η υπόθεση των βυτιοφόρων τροφίμων που μετέφεραν παράνομα βιοκαύσιμα σε χώρες των Βαλκανίων και κυρίως στη Βουλγαρία, υπόθεση που έχει ήδη παραπέμψει στον Εισαγγελέα ο ΕΦΕΤ.

Και δεν αποκλείεται να...
ξετυλιχθεί ο μίτος για υποθέσεις μολυσμένου γάλακτος, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr υπάρχουν καταγγελίες για γάλα που μεταφέρθηκε με αυτά τα φορτηγά από τη Βουλγαρία προς συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες της Κεντρικής Ελλάδας. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως τυροκομικά, που παρασκευάστηκαν από αυτό το γάλα και βρίσκονται ήδη στα ράφια των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων τροφίμων σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γιάννης Μίχας απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr δήλωσε πως δεν έχουν έρθει σχετικά στοιχεία στην κατοχή του Οργανισμού αλλά έχουν υπάρξει καταγγελίες ανώνυμες και επώνυμες από τους συλλόγους των βυτιοφορέων. "Πολύ φοβόμαστε ότι έχουν υπάρξει βυτιοφόρα που έχουν μεταφέρει τρόφιμα και βιοκαύσιμα, γι΄ αυτό και πλέον έχουμε διευρύνει τις έρευνές μας πανελλαδικά, ζητώντας από τις μεταφορικές εταιρείες παραστατικά για το ποιος έχει μεταφέρει τι". Στόχος του ΕΦΕΤ είναι να διασταυρώσει εάν μεταφέρθηκαν υγρά τρόφιμα με βυτιοφόρα που χρησιμοποιούνταν παράνομα για να διακινηθούν άλλα υγρά, όπως καύσιμα, από ποιούς και φυσικά με ποιος αποδέκτες.

"Δεν μπορούμε να μπούμε σε κυνήγι μαγισσών, καταγγελίες υπάρχουν και πάντα μπορεί να εδράζονται από ανταγωνιστικά συμφέροντα, αλλά δεν αποκλείουμε τίποτα" σημείωσε ο κ. Μίχας. Και αυτό γιατί οι έλεγχοι τόσο του φορέα ελέγχου τροφίμων όσο και άλλων ελεγκτικών μηχανισμών είναι δειγματοληπτικοί και όχι καθολικοί. Γι΄ αυτό και με αφορμή την υπόθεση των βυτιοφόρων αυτών ο ΕΦΕΤ επεκτείνει την έρευνά του σε όλη την Ελλάδα.

Εάν οι καταγγελίες ευσταθούν και στοιχειοθετηθούν τότε πρόκειται για ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο με τους καταναλωτές να βρίσκονται απροστάτευτοι και στο έλεος ασυνείδητων επιχειρηματιών. Και μάλιστα σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης όπως είναι τα γαλακτοκομικά που δεν λείπουν από κανένα ελληνικό σπίτι.

Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι η εταιρεία ΜΑΚΙΟΣ ΑΕ (MAKIOS LOGISTICS 5ο χλμ Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης) η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ ήταν ο εκμισθωτής των βυτίων που μετέφεραν παράνομα βιοντήζελ έχει στο πελατολόγιό της μέχρι και πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.



Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ κάνει πλέον ελέγχους σε όλες τις εισόδους προς τη χώρα σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, ώστε οι μεταφορείς να υποχρεούνται να δίδουν τα οικονομικά στοιχεία (τιμολόγια, δελτία αποστολής και λοιπά παραστατικά), αλλά και την τροχαία που έχει αναλάβει να σταματά τα οχήματα.

Τα παράνομα βυτία έχουν συνήθως άδεια για τη μεταφορά μόνο υγρών τροφίμων όπως γάλα, χυμούς, λάδι κλπ., και μεταφέρουν τα χημικά κυρίως στην όδευση προς τις χώρες όπου θα φορτώσουν τα υγρά τρόφιμα προκειμένου να μην μεταβούν άδεια στο ένα δρομολόγιο.


πηγή capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share