Αλλάζει τις απόψεις του ..σαν τα πουκάμισα.
Οι διεθνείς αγορές οδηγούν τον κόσμο ολοταχώς προς ένα νέο Μεγάλο Κραχ με ανυπολόγιστες πολιτικές συνέπειες, προειδοποίησε με σημερινό του άρθρο ο Τζωρτζ Σόρος, τονίζοντας την ανάγκη να ανακτηθεί ο έλεγχος της κατάστασης από τους πολιτικούς, ιδιαιτέρως στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο μεγαλοεπενδυτή, η κρίση μπορεί να εκτονωθεί μέσα από τρία τολμηρά βήματα:
Πρώτον, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν επί της αρχής για τη δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών.
Δεύτερον, οι μεγάλες τράπεζες θα πρέπει να τεθούν υπό τη διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με αντάλλαγμα να τους χορηγηθούν προσωρινές εγγυήσεις και μόνιμη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Τρίτον, η ΕΚΤ θα πρέπει να επιτρέψει σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να αναχρηματοδοτήσουν προσωρινά το χρέος τους με πολύ χαμηλό κόστος.
Αυτά τα βήματα, λέει ο κ. Σόρος, θα αποκαθιστούσαν την ηρεμία στις αγορές και θα έδιναν στην Ευρώπη πολύτιμο χρόνο για να διαμορφώσει ρεαλιστική αναπτυξιακή στρατηγική, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί το πρόβλημα του χρέους της.
Επειδή, λέει, η δημιουργία ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών θα πάρει πολύν καιρό για να συμφωνηθεί σε μια πολυφωνική Ευρωζώνη, στο μεταξύ οι χώρες-μέλη θα πρέπει να απευθυνθούν στην μόνη χρηματοοικονομική αρχή που υπάρχει σήμερα, την ΕΚΤ, για να καλύψει το κενό.
Υπό διεύθυνση της ΕΚΤ οι τράπεζες
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει σε συνεργασία με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) να εγείρει... προστατευτικά για να αποτρέψει την εξάπλωση του πανικού από μια ενδεχόμενη πτώχευση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Σόρος, υπάρχουν δυο ευάλωτες ομάδς, οι τράπεζες χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, που πρέπει να προστατευτούν.
Για να επιτευχθεί αυτό, το EFSF θα πρέπει να αξιοποιηθεί πρώτιστα για να δοθούν εγγυήσεις και κεφάλαια στις τράπεζες. Οι τράπεζες που είναι συστημικά σημαντικές θα πρέπει να συμφωνήσουν με το EFSF να υπακούσουν στις οδηγίες της ΕΚΤ όσον καιρόν θα τους παράσχονται οι εγγυήσεις.
Οι ΕΚΤ στη συνέχεια θα απαιτούσε από τις τράπεζες να διατηρήσουν τις πιστωτικές γραμμές και τα χαρτοφυλάκια χορηγήσεών τους ενώ παράλληλα θα παρακολουθούσε στενά τους κινδύνους που θα απέρρεαν από τους ισολογισμούς τους.
Αυτές οι συμφωνίες, λέει ο κ. Σόρος, θα ανέκοπταν τις τάσεις απομόχλευσης της πίστωσης στην Ευρώπη που είναι και μια από τις βασικές αιτίες της σημερινής κρίσης.
Αντίστοιχα, η ΕΚΤ θα έπρεπε να χαμηλώσει τα επιτόκιά της ώστε να υποχωρήσει το κόστος δανεισμού σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Κατόπιν, η ΕΚΤ θα ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτούν εαυτές μόνο μέσω της έκδοσης ομολόγων και τις τράπεζες να τα αγοράζουν.
Είναι στο χέρι των Ελλήνων
Τέτοια μέτρα θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει χωρίς να προκαλέσει παγκόσμια κρίση, εκτιμά ο κ. Σόρος. Συμπληρώνει, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί σε πτώχευση.
Αν η Ελλάδα, λέει, επιτύχει τους στόχους της, το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί ένα «εθελοντικό» κούρεμα π.χ. στο 50% της αξίας του ελληνικού χρέους. Το EFSF θα είχε αρκετά κεφάλαια για να εγγυηθεί και να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες, και θα εναπόκειτο πλέον στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ενισχύσει με κεφάλαια τις ελληνικές τράπεζες, καταλήγει ο κ. Σόρος. Το πώς θα αντεπεξέλθει η Ελλάδα, λέει, υπό αυτές τις συνθήκες θα είναι στο χέρι των Ελλήνων...