Εφιάλτης στο δρόμο με τις δραχμές.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Εφιάλτης στο δρόμο με τις δραχμές..


Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι οικονομολόγοι συμφωνούν πως αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εξέλθει από την Ευρωζώνη και να γυρίσει στη δραχμή, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες..

Όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε από το βήμα της Βουλής λίγο πριν την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου για το ενδεχόμενο να «επέλθει ο θάνατος της...
οικονομίας», το μυαλό των περισσότερων βουλευτών πήγε στη... δραχμή.

Άλλωστε, η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, παρότι διαψεύδεται σε κάθε ευκαιρία από την κυβέρνηση, επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη όταν εμφανίζονται δυσκολίες στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και οι δανειστές μας πιέζουν για νέα μέτρα.Μία επιστροφή που μπορεί να φαντάζει μακρινή αλλά συζητείται στο παρασκήνιο και δεν είναι τυχαία η πρόσφατη αναφορά σε αυτήν από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Το βέβαιο είναι ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι οικονομολόγοι συμφωνούν πως αν η Ελλάδα αναγκαστεί να εξέλθει από την Ευρωζώνη και να γυρίσει στη δραχμή, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες στο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, στην κεφαλαιακή δομή των εγχώριων τραπεζών, στη διαμόρφωση και εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ο κ. Βενιζέλος δεν αναφέρθηκε βέβαια στη δραχμή αλλά «φωτογράφισε» ευκρινώς μια υπαρκτή πιθανότητα.

«Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι, δυστυχώς, είναι απολύτως αναγκαίο να ζήσουμε αυτή τη φάση, για να αποφύγουμε τη χειρότερη. Δυσκολευόμαστε να πείσουμε ότι αν επέλθει ο θάνατος της οικονομίας, λόγω χρεοκοπίας και πτώχευσης, μετά το θάνατο δεν υπάρχει η αιώνια ζωή στην οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. Λίγες ημέρες πριν ο κ. Σημίτης ήταν πολύ πιο συγκεκριμένος.

Σε άρθρο του έκανε αναφορά στην πιθανή ισοτιμία (1 ευρώ = 600 δραχμές) τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις, τη «χωρίς προηγούμενο φτώχεια και ανεργία», «τον πανικό που θα κυριαρχήσει στην τραπεζική αγορά» και το διπλασιασμό των χρεών προς το εξωτερικό μέσα σε μία νύχτα...
Bookmark and Share