Τα παράλογα του υπολογισμού της περιουσιακής αξίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Τα παράλογα του υπολογισμού της περιουσιακής αξίας


Είναι δυνατόν το ίδιο ακίνητο να έχει τέσσερις διαφορετικές αξίες και καμία απ' αυτές να μην είναι η πραγματική;





Ναι, είναι δυνατόν αν αυτό το ακίνητο είναι στην Ελλάδα και φορολογείται με το ελληνικό φορολογικό σύστημα.

Υιοθετήσαμε την αντικειμενική αξία του ακινήτου για να επιβάλλουμε φόρους ...
γονικών παροχών και κληρονομιών. Οταν ήρθε η ώρα να θεσπίσουμε τον φόρο κατοχής (ΕΤΑΚ 2008 ήταν το όνομά του) επινοήσαμε μια δεύτερη «αντικειμενική» αξία για να απλοποιήσουμε το σύστημα. Οταν συνειδητοποιήσαμε ότι το σύστημα υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων δεν δουλεύει, φτιάξαμε μια τρίτη αξία η οποία θα χρησιμεύει μόνο και μόνο για να επιβληθεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. Μια αξία όμως η οποία ουδεμία σχέση έχει με τη φορολογητέα ύλη επί της οποίας επιβάλλεται το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας το οποίο επίσης εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

Ενα διαμέρισμα 4ετίας 120 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.500 ευρώ το τετραγωνικό και είναι στον 4ο όροφο. Ιδού οι... αξίες του:

*Το σύστημα αντικειμενικών αξιών βγάζει αξία 326.025 ευρώ. Η τιμή ζώνης (2.500 ευρώ το μέτρο) πολλαπλασιάζεται με την επιφάνεια (120 τ.μ.), τον συντελεστή παλαιότητας (0,9 για ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών), τον συντελεστή επιφάνειας (1,05 για ακίνητα από 100 έως 200 τετραγωνικά) και τον συντελεστή ορόφου (1,15 για διαμερίσματα 4ου ορόφου). Με βάση αυτή την αξία υπολογίζεται ο φόρος μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές).

*Το σύστημα υπολογισμού του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (του τέλους που εισπράττεται εδώ και χρόνια μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) βγάζει αξία 270.000 ευρώ. Στο ΤΑΠ, παίζει ρόλο μόνο η επιφάνεια (120 τ.μ.), η τιμή ζώνης η οποία πολύ συχνά δεν ταυτίζεται με την τιμή ζώνης που χρησιμοποιεί η εφορία (2.500 ευρώ) κι ο συντελεστής παλαιότητας (0,9).

*Το νέο σύστημα που υπολογίζει το χαράτσι της ΔΕΗ, βγάζει αξία 375.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι η επιφάνεια του ακινήτου (120 τετραγωνικά) πολλαπλασιάζεται με την τιμή ζώνης (2.500 ευρώ) και ένα συντελεστή ο οποίος ναι μεν συνδέεται με την παλαιότητα αλλά λειτουργεί αντίστροφα. Δηλαδή, όσο νεότερο είναι το ακίνητο, τόσο αυξάνεται η τιμή ανά τετραγωνικό (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 1,25).Πηγή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Bookmark and Share