Στον προθάλαμο του Μηχανισμού και η Ιταλία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Στον προθάλαμο του Μηχανισμού και η Ιταλία

Καμπανάκι κινδύνου από τις αγορές

Το πιο … ηχηρό σήμα κινδύνου χτύπησαν σήμερα στην Ιταλία και στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι οι αγορές, εκτινάσσοντας πάνω από το 6% (συγκεκριμένα στο 6,06%) τη μέση.. απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας στην προγραμματισμένη δημοπρασία που διενέργησε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Και μπορεί η Ιταλία να άντλησε τα κεφάλαια που ζητούσε από τις αγορές, το πλήρωσε όμως με το πιο ακριβό επιτόκιο των τελευταίων ετών. Για την ακρίβεια άντλησε 2,98 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία των 10ετών με την απόδοση να αυξάνεται από το 5,86% στο 6,06%. Αυτόματα δηλαδή ξεπέρασε το επίπεδο στο οποίο η Ελλάδα ήδη είχε προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσής της!
Η Ιταλία δημοπράτησε επίσης τριετή ομόλογα ύψους 3,1 δισ. ευρώ με την απόδοση να αυξάνεται στο 4,93% από 4,68% καθώς και 8ετή ομόλογα 871 εκατ. ευρώ με την απόδοση να φτάνει στο 5,81% από 4,03%.
Μετά το πέρας των δημοπρασιών κυκλοφόρησαν στην αγορά «πληροφορίες» πως είχε παρέμβει και η ΕΚΤ με αγορές ιταλικών ομολόγων – προφανώς για να εκτονώσει τις πιέσεις – ενώ και η Fitch «υπενθύμισε» πως και μετά την «ελληνική συμφωνία» οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν πως «θα παραμείνουν οι πιέσεις για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών χωρών»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share