Σήμα κινδύνου στις τράπεζες για το χαράτσι των ακινήτων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Σήμα κινδύνου στις τράπεζες για το χαράτσι των ακινήτων

Οι τραπεζίτες βλέπουν στα νέα χαράτσια έναν ιδιότυπο «ανταγωνιστή» ως προς την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των πελατών τους..

Οι νέοι φόροι δεν αποτελούν απειλή μόνο για τους Έλληνες φορολογούμενους, αλλά και για τις ελληνικές τράπεζες.
Εκτός από το τέλος ακινήτων...
(το οποίο θα υποχρεωθούν να πληρώσουν, για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτουν), αποκτούν έναν ιδιότυπο «ανταγωνιστή» στην ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων των πελατών τους.

Οι Έλληνες τραπεζίτες φοβούνται ότι θα βρεθούν, τους τελευταίους μήνες του έτους, αντιμέτωποι με νέο κύμα στάσης πληρωμών από τους δανειολήπτες. Διότι το διαθέσιμο εισόδημα εκτιμάται ότι θα κατευθυνθεί, κυρίως, στην εξυπηρέτηση των έκτακτων εισφορών προς το κράτος.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μόλις άρχισαν να καταφθάνουν οι έκτακτες εισφορές από την Εφορία στους πολίτες, οι πληρωμές δανείων και πιστωτικών καρτών πήραν την κατιούσα.

Η εξέλιξη, πέραν των βραχυχρόνιων επιπτώσεων στην «έκρηξη» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, απειλεί, όπως τονίζει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, να πλήξει και τα χρηστά συναλλακτικά ήθη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την πιστωτική αγορά.

Όπως λένε τραπεζικά στελέχη, πελάτες τους οι οποίοι ποτέ δεν καθυστερούσαν να καταβάλουν τη δόση του στεγαστικού τους δανείου, πλέον εμφανίζουν καθυστερήσεις μέχρι και ένα μήνα. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, να ανακαλούν πολλοί δανειολήπτες τις πάγιες εντολές, που είχαν δώσει για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους, επιχειρώντας να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση από τις τράπεζες.

Η κατάσταση, όπως περιγράφεται, κάθε μέρα χειροτερεύει. Με τις νέες μειώσεις μισθών και τη γενικότερη εργασιακή ανασφάλεια που επικρατεί, οι τράπεζες χάνουν, πλέον, και την πάλαι ποτέ «χρυσή» πελατεία των δημόσιων υπαλλήλων. Μάλιστα, σε περιπτώσεις μείωσης μισθών, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργείται θέμα.

Πολλές φορές, οι δόσεις ξεπερνούν το 40% των μηνιαίων απολαβών των δανειοληπτών, όριο που θέτει η συνήθης τραπεζική πρακτική και η Τράπεζα της Ελλάδος...


Ν.Φιλιππίδης
Bookmark and Share