Πάνω από 2 δισ. ευρώ πρόσθετα μέτρα για την περίοδο 2013 - 2014, αλλά και αμφιβολίες για το κατά πόσο επαρκεί το πακέτο των 7,11 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες, φέρνουν τη νέα αναβολή της 6ης δόσης για τον Νοέμβριο.
Η απόφαση πάντως δεν ήταν ξαφνική. Από την... Παρασκευή οι υπηρεσίες του Συμβουλίου είχαν σαφή αναφορά στην επίσημη ατζέντα της υπουργικής συνάντησης. Δεν ανέφεραν ημερομηνία τέλεσης του έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα (13 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί προ ημερών) και εκτιμούσαν ότι αν ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση θα είναι εφικτή η καταβολή της δόσης στο τέλος Οκτωβρίου.
Χθες, ο Οκτώβριος έγινε Νοέμβριος, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμόδιων αξιωματούχων, ζητούνται πρόσθετες διασφαλίσεις, ενώ δεν έχει κλειδώσει το πακέτο μέτρων για την διετία 2013- 2014. Επίσης, όπως δηλώνουν δεν έχουν δει κινητικότητα και σε κρίσιμες παρεμβάσεις όπως στα κλειστά επαγγέλματα, τις αποκρατικοποιήσεις, το εργασιακό και τις συντάξεις.
Η τρόικα φέρεται, σύμφωνα με στελέχη της, αποφασισμένη να μείνει εδώ μέχρι να δει τις υποσχέσεις να γίνονται νόμοι που θα εφαρμοσθούν. «Πώς να μην αμφισβητούν τα μέτρα, αφού και η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι σίγουρη ότι θα αποδώσουν» λέει αρμόδιο στέλεχος.
Εξηγεί ότι στο ίδιο το προσχέδιο του προϋπολογισμού που χθες ανακοινώθηκε γίνεται σαφές ότι αν η κοινωνία δεν στηρίξει τα μέτρα μόνο φέτος θα υπάρχει επιπλέον τρύπα 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ η οποία δεν γίνεται σαφές με ποια νέα μέτρα θα καλυφθεί. Και αυτό όταν ήδη ο στόχος του 2011 δεν «πιάνεται» παρά το πακέτο πρόσθετων μέτρων.
Η τρόικα φέρεται δυσαρεστημένη για τις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων και αμφιβάλει για την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει τα μέτρα. Οι δανειστές αυτή τη φορά φέρονται να μην συζητούν, αλλά να ζητούν.
Θεωρούν ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού καθιστά γνωστά πολύ λίγα από τα μέτρα. Φέρουν ως παράδειγμα τις παρεμβάσεις στις συντάξεις που δεν περιλαμβάνονται στο καλάθι των 7,11 δισ. ευρώ νέων μέτρων αλλά σε αυτά που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο και ακόμη δεν έχουν προχωρήσει.
Η κυβέρνηση πλέον καλείται να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, να κλειδώσει και τα μέτρα του 2013- 2014 και να τα περιλάβει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα πρέπει να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Θα πρέπει επίσης εντός των ημερών να ανακοινώσει το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο, τον νέο φορολογικό νόμο και το πολυνομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις σε εφεδρεία, συντάξεις, επιδόματα και άλλα μέτρα που εκκρεμούν από τον Ιούνιο.
Πάντως κοινοτικά στελέχη χθες έσπευσαν να καθησυχάσουν αναφορικά με την επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κάλυψης των αναγκών παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τα διαθέσιμα είναι κάτω του 1 δισ. ευρώ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι άντλησης των αναγκαίων ποσών.