Mood'ys: Ευάλωτη προς υποβάθμιση η ευρωζώνη, πλην των 6 ισχυρών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Mood'ys: Ευάλωτη προς υποβάθμιση η ευρωζώνη, πλην των 6 ισχυρών

Σε σημαντική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας προχώρησε όπως είπαμε χθες η Moody's, προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης -πλην των «6 ισχυρών»- αντιμετωπίζουν ανάλογο ενδεχόμενο.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε...
συγκεκριμένα τη δανειοληπτική ικανότητα της γειτονικής χώρας κατά 3 βαθμίδες -από Αα2 σε Α2- επικαλούμενη:

αΤην κρίση χρέους στην ευρωζώνη που επιδεινώνει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και αυξάνει τους κινδύνους για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ιταλίας.

β Τους αυξημένους κινδύνους επιδείνωσης της οικονομικής ανάπτυξής της εξαιτίας των μακροοικονομικών διαρθρωτικών αδυναμιών της.

γΤη δυσμενή οικονομική συγκυρία παγκοσμίως.

δΤους κινδύνους εφαρμογής του προγράμματος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για τη μείωση του ελλείμματος, καθώς και τη δυσκολία αντιμετωπίσης της αυξητικής τάσης του δημόσιου χρέους εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.

Με την κίνηση αυτή η Moody's αξιολογεί πλέον την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης χαμηλότερα από την Εσθονία. Η Moody's, που υποβαθμίζει την Ιταλία για πρώτη φορά από το 1993, διατηρεί ακόμη την προοπτική (outlook) γι' αυτήν αρνητική, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και νέες υποβαθμίσεις στη συνέχεια.

Νωρίτερα, στις 19 Σεπτεμβρίου, η Ιταλία είχε υποβαθμιστεί και από τη Standard & Poor's -για πρώτη φορά έπειτα από μία πενταετία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε πακέτο μέτρων λιτότητας 54 δισ. ευρώ, προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει τη σημασία της υποβάθμισης λέγοντας ότι «η επιλογή της Moody's ήταν αναμενόμενη». Δεν συνέβη το ίδιο όμως με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Οι σχολιαστές της δημόσιας τηλεόρασης Rai τόνισαν ότι «η υποβάθμιση ήταν μεν αναμενόμενη, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο έντονη και ότι θα άγγιζε τις 3 βαθμίδες». Σύμφωνα ακόμη με το κανάλι Rai Tre, μέρος των εσόδων από τα έκτατα μέτρα λιτότητας που έλαβε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κινδυνεύει πλέον να εξανεμιστεί λόγω ενός νέου πιθανού κύματος κερδοσκοπίας στα ιταλικά ομόλογα.

Τέλος, η εφημερίδα «Libero», που πρόσκειται στον κυβερνητικό συνασπισμό, διερωτάται αν «μετά αυτήν την υποβάθμιση μας περιμένουν νέα μέτρα».

Η Moody's από την πλευρά της δεν έμεινε στην Ιταλία. Λίγο μετά την υποβάθμισή της, προειδοποίησε ότι και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που σήμερα έχουν αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητάς τους χαμηλότερη του μέγιστου Aaa ενδεχομένως να υποβαθμιστούν στη συνέχεια, καθώς η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επεκτείνεται.

«Ολες, πλην των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν αρνητικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τους. Κατά συνέπεια αναμένουμε λιγότερες χώρες που σήμερα αξιολογούνται χαμηλότερα του Aaa να διατηρήσουν την υψηλή αξιολόγησή τους», τόνισε ο οίκος, προσθέτοντας ότι αντίθετα «δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των χωρών που αξιολογούνται με Aaa».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share