Την οργή της αντιπολίτευσης προκαλούν οι αποκαλύψεις.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν αποκλείει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους..
Μυστικές συνομιλίες με το κουρδικό κόμμα PKK την περασμένη χρονιά αποκάλυψε ότι είχε ο... Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Ο ίδιος τόνισε πάντως ότι δεν αποκλείει την επανάληψη των συνομιλιών με τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι έχουν τους τελευταίους μήνες εντατικοποιήσει τις επιθέσεις τους. Το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκαν το 2010 στο Οσλο, διέρρευσε στον τουρκικό Τύπο προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Επιστρέφοντας από την ΠΓΔΜ ο Ερντογάν αποκάλυψε τις μυστικές συνομιλίες με το PKK, δίνοντας μάλιστα και λεπτομέρειες.
"Εστειλα τον Χακάν Φιντάν (επικεφαλής της ΜΙΤ - τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) ... ήταν ο δικός μου απεσταλμένος και δεν ήταν μόνος" εξήγησε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα πως ο διάλογος με το PKK, που έχει διακοπεί μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών, μπορεί να επαναληφθεί αν κριθεί αναγκαίο.
Από τα μέσα Ιουνίου περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ή επιθέσεις του PKK, κυρίως στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Λίγες ώρες πριν από την αποκάλυψη του Τούρκου πρωθυπουργού, πέντε χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονταν στους δρόμους του Κιουρετσίκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, στην επαρχία Μαλάτεια, αντιδρώντας στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δεχθεί σε αυτήν την τοποθεσία την εγκατάσταση ενός συστήματος ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν μετά την έκκληση μη κυβερνητικών οργανώσεων και κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν την προσεχή εγκατάσταση του συστήματος που έχει στόχο να παρακολουθεί τη βαλλιστική ικανότητα του Ιράν, όπως διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Οι ομιλητές επέκριναν το κυβερνών κόμμα Δικαικοσύνης και Ανάπτυξης ότι "ενέδωσε στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις" των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους κατοίκους, αυτό το ραντάρ μπορεί να καταστήσει τα σπίτια τους "στόχους" των χωρών τις οποίες προορίζεται να ελέγχει