Toυρκικές έρευνες ... επί τρία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Toυρκικές έρευνες ... επί τρία



Ερευνες με τρία πλοία, νότια, βόρεια και δυτικά της Κύπρου πραγματοποιεί η Τουρκία, ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Σήμερα ξεκινά έρευνες για λογαριασμό της Τουρκίας το πλοίο «Oceanic Challenger»(φωτογ.) της νορβηγικής εταιρείας Veritas.


Οι έρευνες του «Oceanic Challenger» θα γίνουν δυτικά της Κύπρου και στα ανοιχτά της...Αλάνιας (παράλια Τουρκίας στη Μεσόγειο), σε μια γραμμή 1.100 χιλιομέτρων, επί σαράντα ημέρες. Πέρα από τις δηλώσεις του Γιλντίζ, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε χθες ότι εκτός από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς», τις τελευταίες σαράντα μέρες πραγματοποίησε έρευνες και δεύτερο σκάφος της εταιρείας Veritas, το πλοίο «Bergen», σε μια γραμμή 4.400 χιλιομέτρων, δυτικά της Κύπρου.
Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στα τουρκικά ύδατα, αλλά και σε περιοχές όπου τα κατεχόμενα της Κύπρου έχουν εκδώσει άδειες έρευνας στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας.
Ο Γιλντίζ ανέφερε ότι οι έρευνες του πλοίου «Bergen» δεν ανακοινώθηκαν από τουρκικής πλευράς, επειδή -όπως είπε- θα υπήρχαν πολλοί που θα επικοινωνούσαν με την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Σύμφωνα με τον Γιλντίζ, «τρία πλοία θα έχουν πραγματοποιήσει έρευνες», ενώ θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα. Ο Τούρκος υπουργός έκανε λόγο για «έναρξη νέας περιόδου» στο θέμα των ερευνών.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το πρακτορείο «Αναντολού», από τουρκικής πλευράς έχουν γίνει έρευνες σε μια γραμμή συνολικά 38.000 χιλιομέτρων. Ως προς το «Πιρί Ρεΐς», ο Γιλντίζ είπε πως το πλοίο μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει τις έρευνες σε μια γραμμή 2.100 χιλιομέτρων, ενώ όταν θα ολοκληρώσει, θα έχει ερευνήσει μια γραμμή 4.000 χιλιομέτρων.
Bookmark and Share