Barclays: Η Ελλάδα και η Ιταλία ωρολογιακή βόμβα για το ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Barclays: Η Ελλάδα και η Ιταλία ωρολογιακή βόμβα για το ευρώ


Με μια «ωρολογιακή βόμβα» που απειλεί το ενιαίο νόμισμα, χαρακτηρίζει την κατάσταση στο εσωτερικό τόσο της Ιταλίας όσο και της Ελλάδας σε σχετική ανάλυσή της η Barclays.


Οπως αναφέρει οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου άλλωστε έχουν ήδη φανεί να "κολλάνε" σε...
πολιτικούς σκοπέλους, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία εγκυμονούν τέτοιους συστημικούς κινδύνους που οδηγούν την Barclays σε σημερινή της εκθεση να εκτιμά πως «η Ιταλία έχει και μαθηματικά ξεπεράσει το σημείο μη επιστροφής»
Όπως αναφέρει η συγκεκριμένη έκθεση της Barclays, η Ιταλία είναι και μαθηματικά σε ένα σημείο από οποίο δεν υπάρχει επιστροφή. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε σήμερα το 7%, απόδοση η οποία ήταν αρκετή για την υπαγωγή Ιρλανδίας, Πορτογαλία και Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Η Barclays συνεχίζει εκτιμώντας πως οι μεταρρυθμίσεις παρότι είναι αναγκαιές, δεν είναι αρκετές για την αποτροπή της κρίσης, και αυτό πιστοποιείται από «απλά μαθηματικά»: ανάπτυξη και λιτότητα δεν είναι αρκετά για να υπερκαλύψουν το υπέρογκο κόστος δανεισμού.
Σύμφωνα με τον οίκο οι αποδόσεις θα πρέπει να επιστρέψουν τουλάχιστον κάτω του 5,5% στα δεκαετή ομόλογα ώστε το κόστος δανεισμού να θεωρηθεί βιώσιμο και να αποτραπεί το «game over».
Bookmark and Share