Τραπεζικές "αλχημείες" στην κεφαλαιακή επάρκεια - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Τραπεζικές "αλχημείες" στην κεφαλαιακή επάρκεια

Οι τράπεζες της Ευρώπης ανακάλυψαν πώς θα παρακάμψουν τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους, αλλάζοντας τα μοντέλα υπολογισμού στάθμισης κινδύνου(!), ώστε να μπορούν να χαρακτηρίζουν ενεργητικά που κατέχουν ως λιγότερο ριψοκίνδυνα σήμερα απ’ όσο ήταν χθες.

Η μεγαλύτερη...
ισπανική τράπεζα Banco Santander και η 2η μεγαλύτερη Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) δηλώνουν ότι μπορούν να καλύψουν το ήμισυ της απαίτησης πρόσθεσης κεφαλαίων 13,6 δισ. ευρώ αν μεταβάλουν το πώς υπολογίζουν τη στάθμιση κινδύνου σε ενεργητικά, δηλαδή τις πιθανότητες χρεοκοπίας τις οποίες καταλογίζουν οι τράπεζες σε δάνεια, στεγαστικά και παράγωγα.

Αυτή η πρακτική, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, γνωστή ως βελτιστοποίηση στάθμισης κινδύνου ενεργητικών (risk-weighted asset optimization) δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να βελτιώνουν τους συντελεστές κεφαλαιακής επάρκειας χωρίς να μειώνουν τον δανεισμό, να πωλούν ενεργητικά ή να προσφεύγουν στους μετόχους.

Οι ισπανικές τράπεζες δεν είναι οι μόνες που χρησιμοποιούν αυτήν την πρακτική για να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών ρυθμιστών.

Η Νο 4 τράπεζα της Ιταλίας, Unione di Banche Italiane SCPA (UBI), ανακοίνωσε ότι θα μεταβάλει το μοντέλο στάθμισης κινδύνου αντί να αποταθεί στους επενδυτές για το 1,5 δισ. ευρώ που εκτιμούν οι ρυθμιστές ότι χρειάζεται.

Το ίδιο ανακοίνωσε ότι θα κάνει η 2η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank, καθώς και οι βρετανικές Lloyds Banking Group και HSBC
Bookmark and Share