Γαλλία: Η πολιτική της ΕΚΤ δημιουργεί "αισιοδοξία" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Γαλλία: Η πολιτική της ΕΚΤ δημιουργεί "αισιοδοξία"

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγιέ είπε σήμερα ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αρνείται να προβεί σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους θα "ανταμειφθεί" το προσεχές διάστημα από τις αγορές.


"Πιστεύω ότι η...
ενάρετη αυτή στάση θα ανταμειφθεί το προσεχές διάστημα. Τα χρόνια που θα έλθουν, οι αγορές και οι δανειστές θα εμπιστεύονται τα νομίσματα εκείνα τα οποία, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, τυγχάνουν διαχείρισης με πρώτιστη προτεραιότητα την διατήρηση της σταθερότητάς τους και της πραγματικής τους αξίας", υποστήριξε ο Νουαγιέ στην διάρκεια ομιλίας του στο οικονομικό φόρουμ Paris Europlace στο Τόκιο.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, καλούν την ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές επενδύοντας στο χρέος χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ευρωζώνη, ακολουθώντας το παράδειγμα της FED, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Η καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ αποκλείει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζοντας φόβους ότι μια τέτοια πολιτική θα προκαλούσε πληθωρισμό και θα ενθάρρυνε τη δημοσιονομική "χαλαρότητα" από πλευράς των πιο χρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

"Οι αγορές επιβράβευσαν προσωρινά τις χώρες που τύπωσαν χρήμα για να μειώσουν το χρέος τους", όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, είπε ο Νουαγιέ-- ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας--"αλλά αντιλαμβάνονται τον συνεπαγόμενο κίνδυνο του πληθωρισμού και καταφεύγουν σε αξίες όπως ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο, οι τιμές των οποίων έφθασαν σε ιστορικά (υψηλά) επίπεδα".'Αλλο ένα νόμισμα το οποίο εκτιμούν οι επενδυτές είναι το γεν, το οποίο επίσης ανατιμήθηκε ανοδικά, πλήττοντας τις εξαγωγές των ιαπωνικών επιχειρήσεων.

Θορυβημένες, οι αρχές στο Τόκιο παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, η οποία απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας της Ιαπωνίας. Κατά τον Νουαγιέ, "η ευρωζώνη πληρώνει ένα διπλό τίμημα: ένα για τα σφάλματά της και ένα για τις αρετές της". "Τα σφάλματα των κυβερνήσεων ήταν ότι άφησαν να μεγεθυνθούν τα χρέη τους με δημοσιονομικές πολιτικές που δεν ήταν βιώσιμες εδώ και δέκα χρόνια, και ότι προκάλεσαν επίσης αμφιβολίες για την δυνατότητά τους να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους.Πληρώνουμε επίσης το τίμημα της αρετής μας να αρνηθούμε να τυπώσουμε χρήμα για να αντιμετωπίσουμε το χρέος μας", υποστήριξε. Αλλά η διατήρηση της αυστηρής γραμμής από μέρους της ΕΚΤ, κατά τον ίδιο, επιτρέπει να "βλέπουμε το μέλλον της ευρωζώνης με αισιοδοξία".
Bookmark and Share