Επανομή:Φόβοι για διαρροή σε κοιτάσματα φυσικού αερίου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Επανομή:Φόβοι για διαρροή σε κοιτάσματα φυσικού αερίου


Πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης το 1985, αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα προκαλούν φόβους διαρροής σε μερίδα των κατοίκων.

Επιστήμονας που τότε είχε πάρει μέρος στις γεωτρήσεις για λογαριασμό της κυβέρνησης κάνει λόγο για κίνδυνο έκρηξης ισχύος όμοιας με μιας ατομικής βόμβας(!), ενώ ήδη εισαγγελέας...
ερευνά τις καταγγελίες.


Η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού αναμένει απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ, αν και αναρμόδια, σκέφτεται να πιέσει όσο μπορεί για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Κεντρικής Μακεδονίας σε ηλεκτροδότηση ή θέρμανση για μια περίοδο 20 χρόνων. Ενώ τα πλούσια -κατά τα λεγόμενα- κοιτάσματα παραμένουν ανεκμετάλλευτα, το κράτος πληρώνει από το 1985 υψηλότατα ενοίκια στους ιδιοκτήτες, την Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας και έναν ιδιώτη, ώστε να μην πουληθούν τα οικόπεδα.


Τον κώδωνα του κινδύνου για διαρροή φυσικού αερίου από τις δύο γεωτρήσεις, που μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη και έκρηξη, έκρουσε ο ερευνητής και στέλεχος της πολυεθνικής εταιρείας «Exxon/Mobil», Παντελής Παπάζης, γεωλόγος και μέλος της κρατικής επιτροπής που το 1985 είχε αναλάβει τις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Επανομή. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του, πριν από 6 μήνες παρατηρήθηκε διαρροή φυσικού αερίου από τις δύο γεωτρήσεις.


Η δημοτική παράταξη «Κοινωνία των Πολιτών» του Δήμου Θερμαϊκού εκφράζει την αγωνία της για τις καταγγελίες, κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου για ολιγωρία και ζητεί ενημέρωση και τη λήψη μέτρων. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Νίκο Παράσχου, «η διοίκηση του δήμου έχει παραμείνει άπραγη 6 μήνες μετά τις καταγγελίες».


Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θερμαϊκού, Λευτέρης Κεραμυδάκης, τονίζει ότι, σύμφωνα με προφορική ενημέρωση που έχει από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια», οι γεωτρήσεις είναι σφραγισμένες με αλλεπάλληλα επίπεδα τσιμέντου και ειδικές βαλβίδες που καθιστούν αδύνατη τη διαρροή φυσικού αερίου και τη δολιοφθορά. Παρ' όλα αυτά ζητήθηκε ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ, η οποία αναμένεται..

Ρεπορτάζ:Σ.Αποστολάκης
Πηγή :Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share