Η… «πρώτη ενδεκάδα» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η… «πρώτη ενδεκάδα» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Έντεκα εισηγμένες ελληνικές εταιρείες που κατάφεραν να εμφανίσουν άνοδο κερδών, το ποσοστό των οποίων κυμάνθηκε από 3,5% έως και 6.582%! ("κλικ" στον πίνακα για μεγέθυνση)

Παρά το δυσμενές κλίμα που χαρακτηρίζει την οικονομία και τη μειωμένη ζήτηση που επικρατεί στην εγχώρια αγορά, έντεκα εισηγμένες εταιρείες της μικρής κεφαλαιοποίησης που έχουν...δημοσιεύσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα εννεαμήνου, κατάφεραν να αυξήσουν αθροιστικά την κερδοφορία τους κατά 78,5%!
Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, οι εταιρείες Autohellas, Mevaco, Space Hellas, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, Ελληνικά Καλώδια, ΕΛΤΡΑΚ, Ικτίνος, Καράτζης, Μάρμαρα Κυριακίδη, Πλαίσιο και Quest Συμμετοχών εμφάνισαν όλες άνοδο κερδών, το ποσοστό της οποίας κυμάνθηκε από 3,5% έως και 6.582%!
Αθροιστικά μάλιστα, ανέβασαν τις πωλήσεις τους κατά 1,9% και τα καθαρά τους κέρδη κατά 78,5%.
Αναλυτικά:
Πολύ καλά πήγε επίσης πήγε στο εννεάμηνο και η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, που αύξησε τις πωλήσεις της από τα 48,7 στα 56,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη από τα 923 χιλιάδες στο 1,29 εκατ. ευρώ.
Επίσης, σαφώς ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου (έστω και αν τα κέρδη ήταν κάπως χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι) δημοσίευσαν και άλλες εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα η Revoil και η Eurodrip.
Θα πρέπει να τονιστεί πως όλες οι παραπάνω εταιρείες δεν μπορούν να «μπουν στο ίδιο τσουβάλι»…
Άλλες από αυτές είναι κατά κύριο λόγο εξαγωγικές (Καράτζης, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ικτίνος, Ελληνικά Καλώδια) και έτσι συνέχισαν κατά το εξεταζόμενο εννεάμηνο να αναπτύσσονται εκμεταλλευόμενες τη ζήτηση των ξένων οικονομιών και όχι της ελληνικής.
Εταιρείες όπως η Mevaco και η Γενική Εμπορίου, μπορεί να μην ήταν κατά κανόνα εξαγωγικές, αλλά κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις όποιες απώλειες της εγχώριας αγοράς, με αυξημένες πωλήσεις προς το εξωτερικό.
Άλλοι τέσσερις εισηγμένοι Όμιλοι (Quest Συμμετοχών, Πλαίσιο, Space Hellas και ΕΛΤΡΑΚ) κατάφεραν να εμφανίσουν αυξημένη κερδοφορία σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρά το γεγονός ότι υποχρεώθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο πωλήσεων. Η «συνταγή της επιτυχίας» οφείλεται κυρίως στην ικανότητά τους να περιορίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες και να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους μέσα από εσωτερικές αναδιαρθρώσεις.
Τέλος, η Autohellas κατάφερε να αυξήσει μια ήδη πολύ υψηλή προϋπάρχουσα κερδοφορία, εκμεταλλευόμενοι την ανοδική τουριστική κίνηση (κλάδος Rent A Car) και περιορίζοντας μέσα από μια σειρά κινήσεων τις απώλειες του leasing στην εγχώρια αγορά.
Θα πρέπει να σημειωθεί και πως αρκετές άλλες εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης (όπως πχ Μύλοι Λούλη, Στέλιος Κανάκης, κ.α.) έχουν δημοσιεύσει σαφώς ικανοποιητικές κερδοφορίες, που μπορεί να είναι κάπως χαμηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές, ωστόσο διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα ακόμη και αν συγκριθούν με την προ κρίσης εποχή.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να προβλέπεται από αναλυτές πως και άλλες εισηγμένες εταιρείες της χαμηλής κεφαλαιοποίησης θα καταφέρουν να εμφανίσουν ικανοποιητικά αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων πολύ πιθανόν να συγκαταλέγονται η Πλαστικά Κρήτης, η Ελτον Χημικά, η MLS, η Καρέλιας, η Κρι-Κρι, η ΓΕΚΕ κ.α.
Αναμφίβολα, οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης διακρίνονται σε γενικές γραμμές από χαμηλή εμπορευσιμότητα.
Ωστόσο, όπως έχει φανεί κατά τα τελευταία χρόνια, τα small caps δεν έχουν υποαποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη και γενικότερα, η μακροπρόθεσμη πορεία στο ταμπλό είναι αποτέλεσμα κυρίως της πορείας των οικονομικών επιδόσεων κάθε εισηγμένης και όχι του ύψους της κεφαλαιοποίησής της.
Bookmark and Share