Η Πορτογαλία ...ικανοποίησε την τρόικα και πήρε την επόμενη δόση των οκτώ δισ. ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η Πορτογαλία ...ικανοποίησε την τρόικα και πήρε την επόμενη δόση των οκτώ δισ. ευρώ

Ικανοποιημένη από την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας δήλωσε χθες η τρόικα ανάβοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 8 δισ. ευρώ του δανείου διάσωσης.

Ταυτόχρονα όμως κάλεσε τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας σε περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι..ώστε να διασφαλιστούν η μελλοντική επιτυχία του προγράμματος και η βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Οι επιθεωρητές των ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε., που βρέθηκαν για δεύτερη φορά στη Λισαβόνα από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης των 78 δισ. ευρώ, προκειμένου να ελέγξουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δήλωσαν ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Πορτογαλίας έχει κάνει καλή αρχή. Εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η απόδοση της πορτογαλικής οικονομίας θα είναι καλύτερη του αναμενομένου φέτος, ενώ αντίθετα προέβλεψαν βαθύτερη ύφεση για το 2012, στο 3%.
Βάσει των όρων του δανείου, η Πορτογαλία οφείλει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα φέτος στο 5,9% του ΑΕΠ και στο 4,5% το 2012 από 9,8% του ΑΕΠ πέρυσι. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη αυτών των στόχων η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σε σειρά εκτάκτων μέτρων, όπως η συρρίκνωση του δώρου των Χριστουγέννων και η μεταφορά των συνταξιοδοτικών ταμείων των τραπεζών στο Δημόσιο. Το τελευταίο μέτρο, αν και βοήθησε στην επίτευξη του φετινού στόχου, δεν άρεσε στην τρόικα, που ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επαναληφθεί.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ακόμη ότι θα προχωρήσει σε πώληση δημοσίων επιχειρήσεων, μείωση αργιών, κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν μισθό μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ, αύξηση του ωραρίου κατά 30 λεπτά στον ιδιωτικό τομέα και ευρεία αύξηση της φορολογίας. Ολα αυτά ενώ η ανεργία καλπάζει, φτάνοντας στο γ' τρίμηνο το επίπεδο ρεκόρ του 12,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share