Σε ελλείψεις φαρμάκων(!) οδηγεί η κρίση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Σε ελλείψεις φαρμάκων(!) οδηγεί η κρίση

Η έλλειψη ρευστού δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών – φαρμακαποθηκών και φαρμακείων, με αποτέλεσμα να σημειώνονται ελλείψεις σκευασμάτων.

Το θέμα απασχολεί τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία ανακοίνωσε σήμερατα εξής:
"Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων που αναφέρθηκαν στον ΕΟΦ από θεσμικά όργανα φαρμακεμπόρων και φαρμακοποιών, ο ΕΟΦ προχώρησε σε διερεύνηση του προβλήματος και διαπίστωσε τα εξής :
Για ορισμένα από τα φάρμακα που αναφέρθηκαν ότι βρίσκονται σε έλλειψη έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους, ενώ για κάποια άλλα απαιτούνται τροποποιήσεις αδείας κυκλοφορίας.
Για τα υπόλοιπα προϊόντα, οι αρμόδιες εταιρείες που τα προμηθεύουν διαβεβαίωσαν ότι αποκαθιστούν ή θα αποκαταστήσουν άμεσα την υπάρχουσα έλλειψή τους. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΟΦ θα προβεί σε κυρώσεις και χρηματικές ποινές, όπως έπραξε και στο παρελθόν.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο βασικός λόγος των ελλείψεων στην παρούσα φάση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών –φαρμακαποθηκών – φαρμακείων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έγκαιρη διακίνηση της αναγκαίας ποσότητας ορισμένων φαρμάκων.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τα μέτρα που θα λάβει ο ΕΟΦ, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τα περισσότερα φάρμακα που παρουσιάζονται ελλείψεις υπάρχουν υποκατάστατα τα οποία μπορούν να προμηθευτούν σε συνεννόηση με τον γιατρό τους".
Bookmark and Share