Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την προώθηση των κρίσιμων μέτρων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την προώθηση των κρίσιμων μέτρων

"Εάν δεν είχε ρίξει το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος, σήμερα θα είχε δρομολογηθεί η έκτη δόση, θα είχε συμπληρωθεί ο πρώτος κύκλος των επαφών με τους τραπεζίτες και θα είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις των τεχνικών ομάδων για το νέο πρόγραμμα"..

Άρθρο του κ.Μ.Ιγνατίου,
αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα "Ημερησία".

Ακόμα και οι φανατικοί οπαδοί του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, δεν μπορούν παρά να παραδεχθούν πως ευθύνεται απόλυτα για την κρίση που προκλήθηκε από την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Υστερα από την...επιτυχία, όπως την παρουσίασε ο ίδιος, της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και όταν άρχισε να δημιουργείται μία ευφορία σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πρωθυπουργός, εντελώς αψυχολόγητα, αποφάσισε το δημοψήφισμα, που αναγκάστηκε να ακυρώσει όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τον οργισμένο Νικολά Σαρκοζί και την εκνευρισμένη Αγκελα Μέρκελ. Στο μεταξύ, οι αγορές είχαν σημειώσει δραματική υποχώρηση, οι ξένοι ηγέτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς τον πρωθυπουργό και την Ελλάδα, και οι εταίροι μας απειλούσαν ότι θα μας εκδιώξουν από την Ευρωζώνη.

Ειπώθηκε από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου πως η αναγγελία για το δημοψήφισμα ήταν λίγο-πολύ ένα κόλπο για να «εκβιάσει» τη συναίνεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Εάν πιστέψουμε την εφημερίδα «Λιμπερασιόν», ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δικαιολογήθηκε για το δημοψήφισμα δίνοντας μία άλλη εκδοχή: ότι επίκειτο πραξικόπημα... Μα είναι δυνατόν να κινδύνευε η χώρα με στρατιωτική δικτατορία και ο ηγέτης της χώρας να ενημερώνει τους ξένους και όχι τον ελληνικό λαό; Και αν υπήρξε κίνδυνος για πραξικόπημα, γιατί δεν συνελήφθησαν οι... θαυμαστές του Παπαδόπουλου και του Παττακού;

Δυστυχώς, για να δικαιολογηθεί το δημοψήφισμα, πολλοί αξιωματικοί οδηγήθηκαν σε αποστρατεία και το κράτος φορτώθηκε χιλιάδες ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα για το εφάπαξ και τα υπόλοιπα οφέλη όσων εκδιώχθηκαν. Και όλα αυτά, για να μπορεί να δικαιολογήσει ο πρωθυπουργός την αψυχολόγητη ενέργειά του.

Δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης η τοποθέτηση πολλών αναλυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ότι οι χειρισμοί του κ. Παπανδρέου για το συγκεκριμένο ζήτημα έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της αβύσσου. Και λυπάμαι που θα συμφωνήσω με τους ξένους, ότι επρόκειτο για μία επικίνδυνη, αψυχολόγητη και ερασιτεχνική πράξη. Τέτοιες πράξεις περιμένει κανείς από ανεύθυνους πολιτικούς και όχι από τον υπεύθυνο πρωθυπουργό μίας χώρας, που γονατιστός παρακαλεί τους δανειστές για να σώσουν τον ίδιο και τη χώρα του.

Η αναγγελία για το δημοψήφισμα στόχευε μόνο στο εσωτερικό. Προσωπικά πίστευα στην αρχή πως έγινε σε συνεργασία με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Ταμείο. Ομως οι θυελλώδεις και οργισμένες διεθνείς αντιδράσεις, όπως και η ενημέρωση που έτυχα από αξιωματούχους στην αμερικανική πρωτεύουσα, με έπεισαν πως ο κ. Παπανδρέου «έπαιξε» το κουτσό άλογο στον ιππόδρομο και έχασε τα πάντα.

Εάν δεν είχε ρίξει το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος, σήμερα θα είχε δρομολογηθεί η έκτη δόση, θα είχε συμπληρωθεί ο πρώτος κύκλος των επαφών με τους τραπεζίτες και θα είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις των τεχνικών ομάδων για το νέο πρόγραμμα. Μία εβδομάδα μετά την ατυχή κίνησή του για το δημοψήφισμα, η χώρα κινδυνεύει με έξοδο από την Ευρωζώνη και ο ίδιος έχει δηλώσει πως δεν θα είναι πρωθυπουργός της χώρας, η οποία τον υποδέχθηκε ως Μεσσία τον Οκτώβριο του 2009. Και εάν επιβεβαιωθούν οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο κίνημα που ίδρυσε ο πατέρας του, μπορεί σε μερικές ημέρες να μην είναι ούτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς για τον κ. Παπανδρέου, η ιστορία θα τον αντιμετωπίσει με αυστηρό τρόπο και δεν θα του χαριστεί. Είχε την ευκαιρία να είναι ο αναμορφωτής της Ελλάδας και την έχασε, διότι δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με την οικονομία και το μυαλό του τους τελευταίους 26 μήνες ήταν οπουδήποτε αλλού εκτός από τα προβλήματα της χώρας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share