Συμφώνησαν 23 για τη νέα συνθήκη.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Συμφώνησαν 23 για τη νέα συνθήκη..


  • Τι ακριβώς προβλέπει η νέα συνθήκη και τι σημαίνει αυτή για την Ελλάδα
  • "Απαράδεκτοι" οι όροι της Βρετανίας σύμφωνα με τον Σαρκοζί.
  • Αυτόματες κυρώσεις αν το έλλειμμα ξεπεράσει το 0,5%.
  • Παζάρια για τον ESM και το ευρωομόλογο.
  • Η "γραμμή" Παπαδήμου

Tα 17 κράτη της ευρωζώνης και άλλα 6 της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να υπογράψουν διακυβερνητική συμφωνία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου X. Bαν Ρομπάι, μετά το πέρας της...
πρώτης μαραθώνιας συνεδρίασης των 27 ηγετών της Ε.Ε. "Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που αποφασίστηκε είναι ένα σημαντικό πρώτο αποτέλεσμα", δήλωσε.

Ωστόσο, εκτός της συμφωνίας μένει η Βρετανία, ενώ η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σουηδία ακόμη εξετάζουν τις επιλογές τους.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας στους 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός της Ντέιβιντ Κάμερον παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα παρουσιάσει τη νέα συνθήκη στο βρετανικό κοινοβούλιο και δεν θα μετέχει, καθώς αυτά που συζητιούνται "δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας". "Οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήκουν και στα 27 της μέλη και αυτό είναι σημαντική εξασφάλιση για τη Βρετανία", δήλωσε ο κ. Cameron.

"Θα προτιμούσαμε βεβαίως μία ομόφωνη συμφωνία", δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Αυτή είναι μία σύνοδος που θα μείνει στην Ιστορία", τόνισε και ο κ. Νικολά Σαρκοζί. "Θα προτιμούσαμε αλλαγή της Συνθήκης και για τα 27 μέλη, αλλά δεν ήταν εφικτό δεδομένης της στάσης των Βρετανών φίλων μας".


Δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι κάποια στιγμή ο Γάλλος Πρόεδρος ήρθε σε ρήξη με τον κ. Κάμερον, ενώ επισήμως ανέφερε ότι τα αιτήματα των Βρετανών - κυρίως όσον αφορά την προστασία του βρετανικού χρηματοοικονομικoύ κλάδου- είναι "μη αποδεκτά"

H προωθούμενη συμφωνία

To βασικό σχέδιο που προωθείται προβλέπει ότι:

• Οι προϋπολογισμοί των χωρών θα πρέπει να ισοσκελιστούν. Η βασική αρχή είναι ότι το έλλειμμα δεν θα υπερβαίνει το 0,5%. Μάλιστα τα κράτη θα εντάξουν τη συγκεκριμένη αρχή στα συντάγματα τους ή θα την κυρώσουν με νόμο. Οι ποινές στα κράτη-παραβάτες θα είναι αυτοματοποιημένες και θα επιβάλλονται αμέσως, εκτός αν αυξημένη πλειοψηφία αποφασίσει το αντίθετο.

• Οπως δήλωσε ο κ. Χ. Βαν Ρομπάι οι χώρες της ευρωζώνης θα διαθέσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιπλέον κεφάλαια έως 200 δισ. ευρώ, ενώ ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM), που θα έχει δύναμη πυρός 500 δισ., θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2012. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο ESM δεν θα έχει τραπεζική άδεια ενώ για ένα διάστημα θα λειτουργήσει παράλληλα με το EFSF.

• Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ενδεχόμενο μελλοντικό κούρεμα χρεών (PSI), διευκρινίστηκε ότι η ευρωζώνη θα τηρήσει αυστηρά τους κανόνες του ΔΝΤ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ρομπάι «η πρώτη μας προσέγγιση για το PSI, η οποία είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για τις αγορές, είναι πλέον και επισήμως τελειωμένη».

Στη Σύνοδο Κορυφής διεξάγεται σκληρό παζάρι, με τη Γερμανία να πιέζει για σκληρούς κανόνες και άλλους ηγέτες να ζητούν ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης και να διαπραγματεύονται για τις αλλαγές στις Συνθήκες.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι "προχωράμε προς μια δημοσιονομική ένωση", δίνοντας το στίγμα της γερμανικής θέσης λίγο πριν από την έναρξη της κρισιμότερης Συνόδου Κορυφής στην Ιστορία της Ευρώπης.

Χθες το βράδυ μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μίνι σύνοδος του λεγόμενου "κλαμπ του Βερολίνου", με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, του Ν. Σαρκοζί, του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο και των κ. Ζ. Κλ. Γιούνκερ και Χ.Β. Ρομπάι.


Τι δήλωσαν οι ηγέτες πριν από τη "μάχη"

Προσερχόμενη στον χώρο της σύσκεψης, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το ευρώ έχει χάσει την αξιοπιστία του και πρέπει να την κερδίσει πάλι, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να γίνει Ένωση Σταθερότητας. "Είναι σημαντικό να ξανακερδίσει το ευρώ την αξιοπιστία του, οι συνθήκες να αλλάξουν με τέτοιον τρόπο ώστε να κινηθούμε προς μια Ένωση Σταθερότητας", ανέφερε η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα πρέπει να αναλάβουν περισσότερες εξουσίες

Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποδείξουμε ότι η νομισματική ένωση είναι μη αναστρέψιμη, δήλωσε ο Χ.Μ. Μπαρόζο, ενώ ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ τόνισε πως «πρέπει να υπάρξει συμφωνία που θα καθησυχάσει τις αγορές».

Την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία, έστω και σε επίπεδο ευρωζώνης, αν όχι σε επίπεδο Ε.Ε., τόνισε σε συνέντευξή του πριν από τη σύνοδο και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Το ευρώ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, είναι η τελευταία ευκαιρία, υπογράμμισε σε δραματικό τόνο.

Οι αλλαγές των Συνθηκών προβληματίζουν ακόμη και παραδοσιακούς συμμάχους των Γερμανών όπως η Φινλανδία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει ότι "δεν είναι αυτός ο μόνος τρόπος".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Fredrik Reinfeldt, που τόνισε ότι δεν διαθέτει την απαιτούμενη στήριξη στη Σουηδία για να αποδεχτεί κάτι τέτοιο.

Η γραμμή Παπαδήμου

Η Αθήνα επιδιώκει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη λύση στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα καθησυχάσει τις αγορές και θα φέρει σχετική ομαλότητα. Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι «μόνο έτσι θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για το PSI».

«Διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα και οποιαδήποτε διαφορά από μικρότερη συμμετοχή των ιδιωτών θα πρέπει να καλυφθεί από την Ε.Ε. Και λόγω των συγκυριών, η Ευρώπη δύσκολα θα ξαναβάλει το χέρι στην τσέπη», συμπλήρωσε.

Όμως, τα στοιχεία του προϋπολογισμού, που δείχνουν σαφή εκτροχιασμό, δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας, ενώ αναμένεται να ζητηθούν από την Αθήνα και επιπρόσθετα μέτρα στο σκέλος των δαπανών.
Bookmark and Share