Άρχισε ο ...πόλεμος του ηλεκτρονικού τσιγάρου - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Άρχισε ο ...πόλεμος του ηλεκτρονικού τσιγάρου


  • Εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.
  • Ειδικοί επισημαίνουν τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία και το χαρακτηρίζουν "επικίνδυνο και καταστροφικό" για τον οργανισμό..
Τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων χρηστών του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Δημόπουλου, ο οποίος .. προανήγγειλε τη δίωξη όσων πωλούν τις συγκεκριμένες «συσκευές» καπνίσματος, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να απαγορεύσει την πώλησή τους, αφού τα χημικά σκευάσματα με νικοτίνη θεωρούνται φάρμακο!

Το ζήτημα του ελέγχου των προϊόντων που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη έθεσε με ερώτημά του στον ΕΟΦ και το Γενικό Χημείο του Κράτους. Η απάντηση ήταν η εξής: «Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα φαρμακευτικά προϊόντα (τα προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ είναι εκείνα τα οποία αναφέρονται στο νόμο 1316). Η διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ:

α) στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο περιέχει νικοτίνη. Ωστόσο μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε ανάλογο προϊόν για την ελληνική αγορά.

β) προϊόντα τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν περιέχουν νικοτίνη θα πρέπει να εξεταστούν από άλλους αρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Ανάπτυξης».

Ειδικοί επισημαίνουν τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία και το χαρακτηρίζουν επικίνδυνο και καταστροφικό για τον οργανισμό.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε πρόσφατα να μη γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή, ή ότι βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

«Οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι» αναφέρει ο ΠΟΥ και τονίζει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μια δοκιμασμένη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης».

Πόλεμος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει ξεσπάσει και στις ΗΠΑ, ανάμεσα στον Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) και την καπνοβιομηχανία. Ο αμερικάνικος Οργανισμός, σε έρευνα του για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου αφού, όπως σημειώνει, η συσκευή αυτή μετατρέπει τη νικοτίνη και τις άλλες χημικές ουσίες σε ατμό, που εισπνέεται από τον χρήστη.

Μάλιστα, εργαστηριακά πειράματα σε ηλεκτρονικά τσιγάρα έδειξαν ότι περιέχουν καρκινογόνα και άλλα τοξικά χημικά, επικίνδυνα για τους ανθρώπους.

Από τα μέσα του 2008, αμέσως μετά την είσοδό του στην αγορά, το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνάντησε αρκετά προβλήματα και περιορισμούς όσον αφορά την εξάπλωση του.

Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές και διανομείς του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» υποστηρίζουν πως πίσω από τις απαγορεύσεις που συναντά το προϊόν τους σε διάφορες χώρες του κόσμου κρύβονται οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες, καθώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως υποστηρίζουν, μπορεί και προσφέρει ότι και τα προϊόντα των καπνοβιομηχανιών, χωρίς όμως να επιβαρύνει την υγεία κανενός.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της FDA. Η FDA, ή αλλιώς υπηρεσία φαρμάκων και τροφίμων, είναι μια υπηρεσία του υπουργείου υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία και την προαγωγή της δημόσιας υγείας, μέσω της ρύθμισης και της εποπτείας της ασφάλειας των τροφίμων, των προϊόντων του καπνού και άλλων σχετικών.

Η FDA σε μια ανακοίνωσή της, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δήλωσε, ότι σύμφωνα με έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, βρέθηκαν ουσίες βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι υποστηρικτές του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» τάσσονται κατά των απαγορεύσεων, καθώς πιστεύουν πως ο πόλεμος αυτός οφείλεται σε οικονομικούς λόγους καθώς από την επιτυχία του ηλεκτρονικού τσιγάρου χάνουν χρήματα όχι μόνο οι καπνοβιομηχανίες, αλλά και η FDA .

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πάντως έχει ήδη τεθεί το θέμα της φορολόγησης του «ηλεκτρονικού τσιγάρου» όπως ακριβώς φορολογούνται και τα κανονικά τσιγάρα, μιας και η κατακόρυφη άνοδος των πωλήσεων έχει μειώσει τα έσοδα από τις πωλήσεις των τσιγάρων.

Bookmark and Share