Μια κρυφή «νάρκη» που απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Μια κρυφή «νάρκη» που απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία

Στο υπουργείο Ενέργειας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών, τα τελευταία 24ωρα «τρέχουν» για να προλάβουν μια κατάσταση η οποία μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά δυσάρεστη για τη χώρα, μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες.

Ο λόγος αφορά στην...
προοπτική η διεθνής κοινότητα να επιβάλει τελικώς εμπάργκο στις εξαγωγές προϊόντων από το Ιράν, όπερ σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση, «κόβεται μαχαίρι» η εξαγωγή αργού πετρελαίου από τις πηγές της.

Με τις ανάγκες της Ελλάδας, όμως, σε «μαύρο χρυσό» να καλύπτονται πλέον σε ποσοστό που ξεπερνά και το 35% από την Τεχεράνη, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Και στα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης δεν θέλουν ούτε να τη σκέφτονται.

Γι αυτό και «τρέχουν» για να την προλάβουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση, η οποία προκρίνεται, είναι αυτή της εξεύρεσης αργού κι από άλλες, εναλλακτικές, πηγές, οι οποίες είναι βεβαίως πιο ακριβές, υπό την έννοια ότι δεν προμηθεύουν στην Ελλάδα αργό με πίστωση, αλλά μόνο με cash. Αιτία; Τα μεγάλα δημοσιονομικά της προβλήματα.

Επειδή, όμως, το στοκάρισμα αργού, έστω και ακριβότερα, θα πρέπει να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο και κάθε κόστος, στη κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει ήδη τη σχετική επιχείρηση, με στόχο να διασφαλίσουν αποθέματα για τουλάχιστον 6 μήνες.

Εκτιμάται ότι κατ αυτόν τον τρόπο δημιουργούν ένα ασφαλές χρονικό περιθώριο για να μπορέσουν να χαράξουν πιο ψύχραιμα την ενεργειακή τους πολιτική, σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα επιβάλλει το εμπάργκο στο Ιράν. Μένει, βεβαίως, όλα τα παραπάνω να αποδειχθούν στην πράξη, η οποία, συνήθως, είναι πολύ δυσκολότερη από τη θεωρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share