Οι βελγικές τράπεζες ...«καλωσορίζουν» τις ελληνικές καταθέσεις - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Οι βελγικές τράπεζες ...«καλωσορίζουν» τις ελληνικές καταθέσεις

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η εκροή τραπεζικών καταθέσεων από τις χώρες της περιφέρειας προς τον «πυρήνα» της Ευρωζώνης.

Τους τελευταίους μήνες, οι αδύναμοι κρίκοι της Ευρωζώνης πλήττονται από κύμα μαζικής φυγής καταθέσεων με αποτέλεσμα μόνο για την Ελλάδα...
οι τραπεζικές καταθέσεις να έχουν μειωθεί κατά 38 δισ. ευρώ. Πρόκειται αναμφίβολα για μια βαθμιαία και αθόρυβα συντελούμενη χρεοκοπία των τραπεζών των χωρών της ευρωπεριφέρειας, καθώς τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις αποσύρουν τα κεφάλαιά τους προκειμένου να τα μεταφέρουν στις τράπεζες του ευρωπαϊκού βορρά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παραδέχτηκε, στην τελευταία έκθεσή της, ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, καθώς η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε με αδιάπτωτους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή, αντίθετη είναι η εικόνα στις γερμανικές τράπεζες, όπου οι καταθέσεις παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο της τάξης των 136 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, από τα οποία 10 δισ. ευρώ προέρχονται από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με αναλυτές του τραπεζικού και ασφαλιστικού ομίλου «ING», το ίδιο φαινόμενο εκροής καταθέσεων παρατηρείται και σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, σε σημείο ώστε οι εγχώριες τράπεζες να στρέφονται όλο και περισσότερο προς την ΕΚΤ για τη διασφάλιση της χρηματοδότησής τους. Η εξήγηση είναι μία: Oι καταθέτες ανησυχούν για το μέλλον της Ευρωζώνης και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας πολλών τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κρίσης. Για το λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιμερίσουν τον κίνδυνο, διοχετεύοντας πολλά από τα κεφάλαιά τους προς χώρες όπως η Γερμανία που θεωρούνται περισσότερο ασφαλείς.

Όμως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλλαγή στάσης των τραπεζών του Βελγίου, που βρέθηκε πρόσφατα στο μάτι του κυκλώνα, έναντι των καταθέσεων από την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη το πρόβλημα ρευστότητας που παρατηρείται και στο Βέλγιο, σε γενικές γραμμές οι καταθέσεις από την Ελλάδα γίνονται δεκτές με θετικό τρόπο από τις βελγικές τράπεζες. Ωστόσο, σε μια τραπεζική αγορά που είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένη, διαπιστώνεται, το τελευταίο διάστημα, σκλήρυνση των όρων και προϋποθέσεων σε σχέση με την προέλευση των χρημάτων. Με επίσημη αιτιολογία την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος έχει αυξηθεί σημαντικά ο κατάλογος των δικαιολογητικών που απαιτούνται για να γίνουν δεκτές οι ελληνικές καταθέσεις. Οι μικρές τράπεζες εμφανίζονται πάντως πιο ελαστικές από τις μεγάλες, οι οποίες είναι πιο δύσπιστες. Εν τω μεταξύ, και στο Βέλγιο φυλλορροούν οι καταθέσεις των πολιτών με μαζικές κινήσεις κυρίως προς ελβετικές και αμερικανικές τράπεζες. Εκφράζεται ελπίδα ότι ο τερματισμός της πολιτικής κρίσης και ο σχηματισμός κυβέρνησης, ύστερα από 18 μήνες, θα αναστρέψει αυτό το αρνητικό κλίμα και θα περιορίσει το φαινόμενο «αιμορραγίας» των τελευταίων μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share