Στο αμερικανικό Κογκρέσο κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις η εταιρεία που κατασκευάζει το λογισμικό Carrier IQ, το οποίο είναι εγκατεστημένο σε δεκάδες εκατομμύρια smartphones και φέρεται να κατασκοπεύει τις κινήσεις των κατόχων τους, αποστέλλοντας τα δεδομένα τους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.
Το θέμα αποκάλυψε ο... αμερικανός ερευνητής συστημάτων ασφάλειας Τρέβορ Έκχαρτ, έρευνα του οποίου υποστηρίζει ότι το λογισμικό Carrier IQ, που κατασκευάζει η ομώνυμη αμερικανική εταιρεία, καταγράφει όσα πληκτρολογούν οι κάτοχοι έξυπνων κινητών τηλεφώνων (SMS, email, αριθμούς τηλεφώνων κ.λπ.), εντοπίζει το γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκονται και αποθηκεύει τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται.
Παρέμβαση του Κογκρέσου
Ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Ιδιωτικότητα και την Τεχνολογία Αλ Φράνκεν, έστειλε επιστολή στην εταιρεία Carrier IQ, ζητώντας της να εξηγήσει τα «ανησυχητικά» -όπως τα χαρακτηρίζει- ευρήματα της έρευνας του Έκχαρτ.
Η Carrier IQ αντέτεινε ότι το λογισμικό της βοηθά στο εντοπισμό τηλεπικοινωνιακών βλαβών και δεν κατασκοπεύει τους χρήστες.
Το θέμα προκάλεσε διεθνή σάλο στο Διαδίκτυο μετά την ανάρτηση ενός βίντεο στο YouTube από τον κ. Έκχαρτ, στο οποίο αποδεικνύεται -κατά τον ίδιο- ότι το επίμαχο λογισμικό καταγράφει τις κινήσεις των κατόχων έξυπνων κινητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC, η εταιρεία Carrier IQ προσπάθησε να «φρενάρει» τις αποκαλύψεις του κ. Έκχαρτ, απειλώντας ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του. Στη συνέχεια, όμως, υπαναχώρησε, μετά την παρέμβαση της οργάνωσης για τα ψηφιακά δικαιώματα Electronic Frontier Foundation.
Η απάντηση της εταιρείας
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Carrier IQ υποστηρίζει ότι το λογισμικό της δεν κατασκοπεύει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων.
Αντίθετα, αποτελεί ένα «διαγνωστικό εργαλείο» που χρησιμοποιείται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν τι προκαλεί τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις τηλεφωνικές κλήσεις, γιατί δεν παραδίδονται όλα τα SMS και γιατί εξαντλείται γρήγορα η μπαταρία ορισμένων συσκευών.
«Το λογισμικό μας δεν καταγράφει, αποθηκεύει ή μεταδίδει το περιεχόμενο μηνυμάτων SMS και email, ούτε φωτογραφίες, αρχεία ήχου ή βίντεο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Ωστόσο, ο Γερουσιαστής Φράνκεν αναφέρει ότι, παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, ορισμένα από τα δεδομένα που συλλέγονται από το επίμαχο λογισμικό δεν έχουν καμία σχέση με «διάγνωση σφαλμάτων».
Στην επιστολή του ο κ. Φράνκεν ζητεί από την Carrier IQ να διευκρινίσει ποια είδη δεδομένων συλλέγει το λογισμικό της και πώς αξιοποιεί τις πληροφορίες που συγκεντρώνει.
Εάν τα πορίσματα του κ. Έκχαρτ επιβεβαιωθούν, τότε η Carrier IQ θα έχει παραβιάσει την αμερικανική νομοθεσία, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Ιδιωτικότητα και την Τεχνολογία.
«Η αποκάλυψη ότι οι (γεωγραφικές) τοποθεσίες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών καταγράφονται κρυφά και, ενδεχομένως, μεταδίδονται είναι βαθιά ανησυχητική. Η Carrier IQ οφείλει να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις», σημείωσε ο κ. Φράνκεν, δίνοντας προθεσμία στην εταιρεία να δώσει εξηγήσεις έως τις 14 Δεκεμβρίου.
140 εκατομμύρια συσκευές έχουν το λογισμικό
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο allthingsd.com, ο διευθυντής μάρκετινγκ της Carrier IQ Άντριου Κάουαρντ τόνισε ότι η απόφαση για τη χρήση του λογισμικού εναπόκειται στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Είναι στο χέρι τους -είπε- να αποφασίσουν ποιες πληροφορίες συλλέγονται.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το λογισμικό της «τρέχει» σε περισσότερες από 140 εκατομμύρια συσκευές.
Το λογισμικό Carrier IQ έχει βρεθεί σε κινητά τηλέφωνα Samsung και σε ορισμένα τηλέφωνα HTC που «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα Android.
Οι δύο κατασκευαστές ανακοίνωσαν ότι το επίμαχο λογισμικό έχει εγκατασταθεί στις συσκευές τους μετά από σχετικό αίτημα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Το Carrier IQ έχει, επίσης, βρεθεί και στο iPhone 4. Η Apple ανακοίνωσε ότι έπαψε να χρησιμοποιεί το λογισμικό στο iPhone 4S και σε άλλες συσκευές που παράγει, οι οποίες «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα iOS 5.
Η Nokia και η RIM (κατασκευάστρια του BlackBerry) εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες υποστηρίζουν ότι δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση του λογισμικού στα προϊόντα τους.