Σαρώνει τη χώρα το πολικό ψύχος - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σαρώνει τη χώρα το πολικό ψύχος


  • Τι να προσέξουν οι πολίτες.
  • Ειδική μέριμνα για τους άστεγους.
  • Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού κατά περιοχή.

Με τον υδράργυρο να αγγίζει τα χαμηλότερα επίπεδα του έτους και σε πολλές περιοχές της χώρας να υπολείπεται του μηδενός, οι αρχές βρίσκονται από τις...
αρχές της εβδομάδες σε επιφυλακή. Οι αρχές συστήνουν να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στα περισσότερα ορεινά σημεία της χώρας. Για την ώρα δεν υφίσταται πρόβλημα στις κύριες οδικές αρτηρίες, αλλά καλό θα είναι πριν ταξιδέψει κανείς να συμβουλεύεται τις αρμόδιες αρχές, και τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ειδικό δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά τα εξής:

1.Την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τον παγετό κυρίως στα Ηπειρωτικά, ο οποίος στα Βόρεια θα είναι τοπικά ολικός.

2. Τους θυελλώδεις ανέμους στα Ανατολικά πελάγη που θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ με εξασθένηση το πρωϊ της Τετάρτης.

3. Τις χιονοπτώσεις στις Ανατολικές όχι μόνο Ηπειρωτικές, αλλά και Νησιωτικές περιοχές, οι οποίες κατά κανόνα θα είναι ασθενείς, εκτός από τη Βόρεια Ευβοία, την Κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία όπου πρόσκαιρα θα είναι εντονότερες.

4. Από το απόγευμα της Τετάρτης έντονες χιονοπτώσεις προβλέπονται στη Δυτική Ελλάδα, οι οποίες σταδιακά και μέχρι τις πρωϊνές ώρες της Πέμπτης θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες κυρίως Κεντρικές και Βόρειες Ηπειρωτικές περιοχές.

5. Ειδικότερα για την περιοχή της Αττικής ασθενείς γενικά χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά περιόδους κυρίως στις Βόρειες και Ανατολικές περιοχές.
Καταφύγια για αστέγους στην Αθήνα

Όταν το κρύο γίνεται τσουχτερό και οι καιρικές συνθήκες ανυπόφορες, το βλέμμα στρέφεται στα λιγότερο τυχερά μέλη της κοινωνίας, που για διάφορους λόγους στερούνται καταλύματος. Οι άστεγοι απειλούνται άμεσα από την επικινδυνότητα των καιρικών συνθηκών, και για αυτό το λόγο οι αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να αποφευχθούν τα θλιβερά φαινόμενα απώλειας ανθρώπων από το κρύο που σημειώθηκαν πρόσφατα σε άλλες χώρες.

Λόγω της κακοκαιρίας, θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων μετατρέπονται σε καταφύγια:
Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας
Λέσχη Φιλίας στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης
Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς 210 5246515 και 210 5239465. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1960.

Καταφύγια στη Θεσσαλονίκη

Στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους προσφέρει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία:

Ε' ΚΑΠΗ, Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (τηλ.2310 838601)
13ο Γυμνάσιο, Εθνικής Αμύνης 26, από τις 9:30 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.
Β' ΚΑΠΗ , οδός Λαγκαδά 35 , από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ
Πρόγνωση καιρού για την εβδομάδα

Πρόγνωση του καιρού

Ολικός παγετός θα σημειωθεί την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στα βόρεια και ηπειρωτικά της χώρας. Στην ανατολικά ηπειρωτικά χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τη Κρήτη θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι τοπικά 8 με 9 Μποφόρ.

Στην Αττική θα σημειωθούν νεφώσεις ενώ στα βόρεια προάστια θα εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά του νομού η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –4 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις που τις πρωινές ώρες θα είναι αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει στα δυτικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –5 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που παροδικά θα είναι αυξημένες στη Δυτική Μακεδονία. Πιθανώς τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 Μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –6 έως 4 βαθμούς Κελσίου. στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί τοπικά ολικός παγετός με την ελάχιστη να φτάνει τοπικά στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ στα θαλάσσια τοπικά 7 και στα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά από -4 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στη Βόρεια Εύβοια, την Κεντρική Στερεά και τη Μαγνησία. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά 8 τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 04 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα νότια πεδινά και ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις όπου στα βόρεια θα είναι αυξημένες και ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στα Δωδεκάνησα θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του βόρειοι Αιγαίου θα κυμανθεί από –1 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share