Λεξικό για αρχαρίους ..και όχι μόνο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Λεξικό για αρχαρίους ..και όχι μόνο

Τα ακούμε καθημερινά,μας αφορούν άμεσα,τα χρησιμοποιούν όσοι σχεδιάζουν το μέλλον μας.Ξέρουμε όμως τι σημαίνουν;



To λεξικό του Greece-Salonika για τους πιο συνήθεις οικονομικούς όρους.Τι ακριβώς σημαίνουν και σε τι αναφέρονται οι παρακάτω όροι:

PSI, EFSF, CDs, Hedge Fund, ELA, IMF, Euribor, Αναδιάρθρωση Χρέους...


EFSF
European Financial Stability Facility. Ευρωπαϊκός Mηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αποτελεί νομική οντότητα τύπου SPV (Special Purpose Entity), η ύπαρξη της οποίας συμφωνήθηκε στις 09/05/2010 από τα 16 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να βοηθά τα κράτη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και έτσι να διατηρείται η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό το ο Μηχανισμός έχει τη δυνατότητα έκδοσης ομολόγων με εγγύηση των κρατών-μελών της ευρωζώνης έως του ποσού των €440 δισ. Τα ομόλογα αυτά έχουν την μεγαλύτερη αξιολόγηση: ΑΑΑ κατά S&P και Aaa κατά Moody's.

ELA
Emergency Liquidity Assistance. Έκτακτoς Μηχανισμός Παροχής Ρευστότητας με τον οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) αποδέχεται ομόλογα και εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών τα οποία ΔΕΝ δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Γενικά, αποτελεί εργαλείο όλων των Κεντρικών Τραπεζών το οποίο χρησιμοποιούν ως έσχατο εργαλείο παροχής ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών. Επίσημα, από τις ίδιες τις ελληνικές τράπεζες, η Πειραιώς και η EFG Eurobank πήραν βοήθεια από το μηχανισμό κατά το Q3:2011. Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τον ELA έγινε με επιτόκιο 3,5% έναντι 1,5% της EKT.

EURIBOR
Euro Interbank Offer Rate. Το επιτόκιο με το οποίο ομάδα των μεγαλύτερων τραπεζών στην χρηματαγορά του Ευρώ (panel banks) δανείζονται κεφάλαια από άλλες τράπεζες στην Ευρωπαϊκή διατραπεζική αγορά. Το επιτόκιο του EURIBOR αποτελεί επιτόκιο αναφοράς για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς σχηματίζεται από συναλλαγές των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη.

Hedge Fund
Χαρτοφυλάκιο επενδύσεων επιθετικής διαχείρισης το οποίο χρησιμοποιεί 'προχωρημένες' επενδυτικές στρατηγικές όπως μόχλευση, ανοικτές αγορές-πωλήσεις και παράγωγα σε εγχώριες και παγκόσμιες αγορές. Σκοπός του hedge fund είναι η επίτευξη υψηλών αποδόσεων. Τα κεφάλαια που ένα hedge fund συγκεντρώνει ανήκουν συνήθως σε ένα περιορισμένο αριθμό εύπορων και έμπειρων επενδυτών και τα οποία δεσμεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα (άνω του 1 έτους). Αντίθετα με τα κοινά αμοιβαία κεφάλαια ένα hedge fund διαθέτει ευελιξία στις επενδυτικές του επιλογές και στρατηγικές. Για το λόγο αυτό έχει και μεγαλύτερο ρίσκο.

IMF
International Monetary Fund= Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Οργανισμός που ιδρύθηκε το 1944 για να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ των χωρών και να σταθεροποιήσει τα νομίσματα παρακολουθώντας τα συστήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών των κρατών-μελών και δανείζοντας χρήματα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

PSI
Private Sector Involvement. Πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, λήξης έως το 2020, συνολικού ύψους 135 δισ €, κατά το οποίο οι τράπεζες και ασφαλιστικές (ελληνικές και ξένες) θα ανταλλάξουν ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους με νέα ομόλογα με εγγύηση του μηχανισμού EFSF. Η ανταλλαγή των ομολόγων θα γίνει με 'κούρεμα' της αξίας των ομολόγων κατά 21% και πραγματοποιείται στα πλαίσια των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης 21/07/2011.
CDs
Credit Default Swaps. Ανταλλαγή πιστωτικού κινδύνου. Μία ανταλλαγή που έχει σχεδιασθεί για να μεταφέρει την πιστωτική έκθεση τίτλων εταιρικών ομολόγων μεταξύ 2 μερών. Ο αγοραστής ενός CD λαμβάνει από τον πωλητή εγγύηση φερεγγυότητας για τον τίτλο με τον δεύτερο να αναλαμβάνει ουσιαστικά και το ρίσκο χρεωκοπίας και της μη πληρωμής των τοκομεριδίων. Οι επενδυτές εταιρικών ομολόγων μπορούν να αγοράσουν CDs για αντιστάθμισμα πιστωτικού κινδύνου (hedging) χωρίς να χρειάζεται να πουλήσουν το υποκείμενο εταιρικό ομόλογο. Άλλοι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν CDs προκειμένου να κερδοσκοπήσουν από τις αλλαγές των credit spreads (αλλαγές στο ύψος της απόδοσης των CDs που σημειώνoνται σε περίπτωση προβλήματος της εταιρίας). Η τυπική περίοδος ενός προϊόντος CD είναι τα 5 έτη. Το 1ο CD δημιουργήθηκε το 1995 από τον Blythe Masters της J.P.Morgan. H αγορά των CDs είναι τεράστια καθώς στο τέλος του 2007 άγγιξε τα $45 τρισ.
Παράδειγμα Ηedging: Ένας θεσμικός επενδυτής έχει στο X/Φ του 5ετή εταιρικά ομόλογα της εταιρίας 'A' συνολικής αξίας €10 εκ. Προκειμένου να μειώσει το ρίσκο ο επενδυτής αγοράζει 5ετή CDs της εταιρίας 'Α' ονομαστικής αξίας €10 εκ. από επενδυτική τράπεζα και πληρώνει 2% (υποθετικό) ετησίως σε 4 τριμηνιαίες δόσεις (€50.000/δόση ή €200.000/χρόνο). Εάν η εταιρία 'Α' δε χρεοκωπήσει ο επενδυτής λαμβάνει €10 εκ από τον εκδότη-εταιρία 'Α'. Σε περίπτωση χρεωκοπίας του εκδότη ('Α') π.χ. τον 3ο χρόνο, ο επενδυτής σταματά να πληρώνει τους τόκους στην επενδυτική τράπεζα η οποία θα αποζημιώσει τον επενδυτή με €10 εκ.

Αναδιάρθρωση Χρέους
Διαδικασία που επιτρέπει στη δανειζόμενη χώρα-κράτος το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του χρέους του (επιτόκια, διάρκεια) με τους δανειστές του και τελικά να το μειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share