- Μεθοδεύσεις τροικανών και λοιπών "εταίρων":
- Καθυστερούν την ανακοίνωσή της εώς να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την δανειακή σύμβαση και “κλειδώσουν” τα μέτρα του νέου μνημονίου!
Ναι μεν , η ελληνική κυβέρνηση ήλθε σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές -όπως απεκάλυψε χθες το greece salonika και επιβεβαιώνει σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της Ημερησίας- για τους όρους του “κουρέματος” των ομολόγων αλλά αυτή θα επισημοποιηθεί μόνο όταν... ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την δανειακή σύμβαση και “κλειδώσουν” τα μέτρα του νέου μνημονίου.
Οι δύο διαδικασίες είναι αλληλένδετες καθώς από την πρώτη δόση του νέου χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 89 δις ευρώ τα 60 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του PSI.
Οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου με τις δύο πλευρές να μιλούν για “σημαντική πρόοδο” πάνω στο πλαίσιο που οριοθέτησε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε πως “βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τη συμφωνία” και ότι “εντός της εβδομάδας θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία παράλληλα με τη διαπραγμάτευση που κάνουμε για το νέο πρόγραμμα”.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του IIF η οποία εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου .
« Υπήρξε περαιτέρω πρόοδος, με βάση τη συνεννόηση που υπήρξε χθες επί των βασικών νομικών και τεχνικών θεμάτων. Είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση ενός εθελοντικού PSI στο πλαίσιο που εκφράστηκε δημοσίως από τον κ. Γιούνκερ. Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι συζητήσεις για άλλα θέματα συνεχίζονται», αναφέρονταν χαρακτηριστικά σε αυτή.
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είχε υπογραμμίσει την ανάγκη το επιτόκιο των νέων 30ετών δανείων που θα λάβουν οι ιδιώτες πιστωτές να είναι χαμηλότερο του 3,5% έως το 2020 και για όλη την περίοδο αποπληρωμής μεοσταθμικά να διατηρηθεί κάτω από το 4%
Με δεδομένο ότι η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και από τα δύο μέρη το μεσοσταθμικό επιτόκιο προσεγγίζει το 3,75%.
Οι όροι αυτοί μεταφράζονται σε απώλειες ύψους 70% για τις τράπεζες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.
Έτσι για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ιδιώτες τα 50 ευρώ “κουρεύονται”.
Για τα υπόλοιπα 50 ευρώ , τα 35 ευρώ θα καλυφθούν με την έκδοση νέων ελληνικών ομολόγων τριακονταετούς διάρκειας και τα εναπομείναντα 15 ευρώ είτε θα καλυφθούν με μετρητά είτε με διετή ομόλογα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) .
Πάντως στελέχη στην Κομισιόν αλλά και στο ΔΝΤ εκτιμούν ότι ακόμη κι αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI είναι καθολική θα προκύψει ένα χρηματοδοτικό κενό για την Ελλάδα ύψους 15 δις ευρώ.
Αυτό μπορεί να καλυφθεί από τον “επίσημο” τομέα . Δηλαδή είτε η Ευρωζώνη να αποφασίσει ενίσχυση του νέου δανείου των 130 δις ευρώ ενδεχόμενο το οποίο δεν φαντάζει πιθανό , είτε η ΕΚΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δεχόμενη “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της.
Να σημειωθεί ότι αν “κουρευτούν” τα ομόλογα της ΕΚΤ προκύπτει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ακριβώς 15 δις ευρώ..