Δασκαλόπουλος: Στήριξη στον Παπαδήμο ή δραχμή - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Δασκαλόπουλος: Στήριξη στον Παπαδήμο ή δραχμή



Οι τρεις προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ για έξοδο της ΕΕ από την κρίση.



«Η Ελλάδα παραμένει βαθιά στο τούνελ. Η επιτυχία του PSI δεν είναι εγγυημένη» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece προσθέτοντας ότι...«ο μοναδικός δρόμος για να αποφύγει η Ελλάδα το εφιαλτικό σενάριο της επίσημης χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή, είναι να στηριχθεί ειλικρινά η σημερινή κυβέρνηση από τα συμβαλλόμενα κόμματα»
Ο Δ.Δασκαλόπουλος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της ΕΕ από την κρίση μεταξύ των οποίων και η εγκατάλειψη της εμμονής στις πολιτικές λιτότητας.
Για την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζητά ακόμη νέους συσχετισμούς στο πολιτικό σύστημα που θα προκύψουν μέσα από τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού κοινωνικών δυνάμεων.
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά την ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και η νοοτροπία επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.
ΣΕΒ: η Ελλάδα παραμένει βαθιά στο τούνελ

«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα παραμένει βαθιά στο τούνελ. Η επιτυχία του PSI δεν είναι εγγυημένη. Αλλά, ακόμη κι αν όλα πάνε καλά με το PSI και δοθεί το νέο δάνειο, οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας έχουν καταστήσει σαφές ότι από εδώ και στο εξής θα χρηματοδοτούν μόνον το υφιστάμενο εξωτερικό μας χρέος» επισήμανε κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
«Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι» συνέχισε «να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα μέσα από τη δραστική μείωση του όγκου και των δαπανών του κράτους, καθώς και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.»
» Η νέα δανειακή σύμβαση θα προσδιορίζει επακριβώς όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί μόνιμη δημοσιονομική πειθαρχία και θα δεσμεύει τις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις στον στόχο αυτό. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για οποιαδήποτε παρέκκλιση ή ολιγωρία. Έχει έρθει η στιγμή να απαντηθεί άπαξ διά παντός στην πράξη το ερώτημα: ''θέλει η Ελλάδα την Ευρώπη και θέλει η Ευρώπη την Ελλάδα;''».
Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, «ο μοναδικός δρόμος για να αποφύγει η Ελλάδα το εφιαλτικό σενάριο της επίσημης χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή, είναι να στηριχθεί ειλικρινά η σημερινή κυβέρνηση από τα συμβαλλόμενα κόμματα ώστε να θέσει την οικονομία, και την ίδια τη χώρα, σε τροχιά ανασυγκρότησης».
Παρά τα φαινόμενα, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος «η υπόθεση της αλλαγής διαθέτει στέρεες κοινωνικές δυνάμεις. Η μέχρι σήμερα σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας μας θέλει την Ελλάδα μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Ο ιδιωτικός τομέας, ιδιαίτερα, διαθέτει δυνάμεις ζωντανές και ακμαίες».
«Χρέος των επιχειρηματικών ταγών» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «είναι να συμπράξουν με τους προοδευτικούς διανοούμενους, τεχνοκράτες, αλλά και πολιτικούς που είναι διατεθειμένοι να ορθωθούν ενάντια στο πελατειακό καθεστώς, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα μεγάλο συνασπισμό κοινωνικών δυνάμεων ταγμένων στην υπόθεση της αλλαγής και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Αυτός ο μεγάλος συνασπισμός πρέπει να μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον, διαμορφώνοντας νέους συσχετισμούς στο πολιτικό σύστημα και μία νέα αντίληψη στην κοινωνία».
Αναφερόμενος στο υπάρχον πολιτικό σύστημα ο κ. Δασκαλόπουλος είπε χαρακτηριστικά ότι «στην Ελλάδα οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης υπήρξαν ανατρεπτικές. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα, που επέφερε την κρίση εκτρέφοντας το πελατειακό κράτος, καλείται τώρα να κόψει τους δεσμούς με τους πελάτες του και να μειώσει δραστικά το μέγεθος και τον βαθμό παρέμβασης του κράτους στην οικονομία».
Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί στους Έλληνες πολιτικούς καθώς «δυστυχώς στην πλειοψηφία τους αρκέστηκαν να παρακολουθούν το ξετύλιγμα της ελληνικής τραγωδίας, ανησυχώντας κυρίως για την επανεκλογή τους. Υπάρχει, βέβαια, και ένας συνασπισμός κομμάτων, συνδικάτων και κρατικοδίαιτων συμφερόντων που θα προτιμούσαν να συνεχίσουν να ελέγχουν μια πτωχευμένη και υποβαθμισμένη χώρα παρά να χάσουν την εξουσία και τα προνόμιά τους. Ακόμη και με αντίτιμο την έξοδο από το ευρώ».
Ο κ. Δασκαλόπουλος έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση.
Πρώτον, να αποκατασταθεί η έννοια του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος –με οποιοδήποτε μέσο.
Δεύτερον, να εκπονηθεί μια στρατηγική που θα παράγει και ανάπτυξη και σύγκλιση –καθόσον το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς ανάπτυξη.
Τρίτον, να αναγνωριστεί ότι η τωρινή εμμονή στις πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης απονομιμοποιεί την Ένωση στη συνείδηση των πολιτών της. Θέτει τους ευρωπαϊκούς λαούς απέναντι στη σκληρή πραγματικότητα της υπερχρέωσης, της λιτότητας και της ανεργίας –χωρίς απτή υπόσχεση διεξόδου.
«Οι πλεονασματικές χώρες πρέπει επίσης να συνεισφέρουν το μερίδιό τους» τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.
«Το δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφές. Είτε θα προχωρήσει αναγκαστικά προς τη δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής και πολιτικής ένωσης ή το εγχείρημα του κοινού νομίσματος θα αποτύχει και η Ένωση θα έρθει αντιμέτωπη με μια, πιθανώς καταστροφική, υπαρξιακή κρίση.»
»Είτε θα εμπνεύσει και πάλι τους πολίτες της για την επόμενη φάση του ευρωπαϊκού οράματος, είτε θα χάσει την υποστήριξή τους ακόμη και για τη σημερινή Ευρώπη» υποστήριξε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Εξίσου σαφείς, είναι για το πρόεδρο του ΣΕΒ και οι επιλογές της Ελλάδας: «Είτε θα μετασχηματισθεί σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα, σε επίπεδο θεσμών, πρακτικών και κράτους δικαίου, είτε θα βυθιστεί στην κοινωνική εξαθλίωση και το διεθνές περιθώριο».
Bookmark and Share