PSI: Tι ακριβώς έχει στον νου η Γερμανία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

PSI: Tι ακριβώς έχει στον νου η Γερμανία..

Από αλλού το περιμένεις μερικές φορές κι από αλλού σου έρχεται.
Αυτό θα πρέπει να σκέφθηκαν μερικοί στην κυβέρνηση που εμφανίζονταν αισιόδοξοι, ακόμα μία φορά, τις τελευταίες μέρες για επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές της.



Μέχρι πρόσφατα, αρκετοί θεωρούσαν ότι ήταν η στάση του ΔΝΤ που δημιουργούσε προσκόμματα στην επίτευξη συμφωνίας για το PSI.Αυτό διαπίστωναν εξ ιδίας εμπειρίας τόσο την...περίοδο των διαπραγματεύσεων όσο και από αλλού.
Άλλωστε, προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούσαν οι διαρροές από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, που ήθελαν είτε βαθύτερο «κούρεμα» των ομολογιούχων είτε επιπρόσθετα δάνεια από την ευρωζώνη για να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρέος φερέγγυο.
Κοινώς, να χρηματοδοτείται πλήρως, με στόχο να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Τζέρι Ράις, ένας εκ των εκπροσώπων Τύπου του ΔΝΤ.
Μερικοί ερμήνευσαν τη σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ ως ενδεικτικό της αυξανόμενης επιρροής των αναδυόμενων οικονομιών μετά την εκλογή της μαντάμ Λαγκάρντ στην ηγεσία του διεθνούς οργανισμού.
Η κ. Λαγκάρντ εικάζεται ότι υποσχέθηκε σε χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής μεγαλύτερο ρόλο και λόγο στο Ταμείο ως αντάλλαγμα την ψήφο τους.
Για να είμαστε, όμως, δίκαιοι, οι διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο κλαμπ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ υπήρχαν από παλαιότερα, αλλά απλώς δεν είχαν βγει τόσο πολύ στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με μία άποψη, η σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ εξηγείται από την απροθυμία του οργανισμού να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Είναι ήδη γνωστό ότι το ΔΝΤ δεν βάζει ούτε ευρώ τσακιστό στα 30 δισ. ευρώ από τα 130 δισ. ευρώ που προβλέπει το δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Οπότε, η όποια συζήτηση αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ του πακέτου, στην οποία αντιτίθενται αναδυόμενες χώρες, οι οποίες θεωρούν ότι χρειάζονται για τη χρηματοδότηση άλλων αναπτυσσόμενων κρατών, και όχι για την Ελλάδα, μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα.
Όμως, ο πρωταγωνιστής στο έργο "διακοπή των συνομιλιών για το PSI", την προηγούμενη Πέμπτη, δεν ήταν το ΔΝΤ, αλλά η γερμανική πλευρά, η οποία επέμενε για χαμηλά κουπόνια 2% - 3% στα νέα ομόλογα.

Οι εκδοχές μπορεί να είναι τρεις:

Σύμφωνα με την πρώτη, η Γερμανία επιθυμεί οι συνομιλίες για το PSI και το νέο οικονομικό πρόγραμμα (conditionality) να τρέχουν παράλληλα, αλλά να τελειώσουν μαζί.
"There is nο urgency for the next 2-3 weeks (δεν υπάρχει βιασύνη για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες)", μας είχε αναφέρει άτομο που συμμετείχε στη διαδικασία πριν από λίγο καιρό (γύρω στις 10 Ιανουαρίου).
Μία εξήγηση είναι ότι θέλουν να γνωρίζουν από την εξέλιξη των συνομιλιών για το οικονομικό πρόγραμμα το μέγεθος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, ώστε να προσδιορίσουν ανάλογα το βάρος που θα επωμιστεί ο ιδιωτικός τομέας μέσω του PSI.
Αν έκλειναν από τώρα οι διαπραγματεύσεις για το PSI, οι Γερμανοί θα έπρεπε να αναπροσαρμόσουν ανάλογα τα δάνεια του επίσημου τομέα αντί του «κουρέματος» των ομολόγων των ιδιωτών.

Η δεύτερη εκδοχή θέλει η Γερμανία να επιδιώκει την καθυστέρηση του PSI για λίγους μήνες.
Έχοντας διαπιστώσει ότι οι ελληνικές αρχές κινητοποιούνται για να υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα μόνο όταν δεν παίρνουν τη δόση για να πληρώσουν τους μισθούς στο Δημόσιο και τις συντάξεις, αυτός είναι ένας τρόπος αφενός για να ασκηθεί πίεση και αφετέρου για να αποφευχθεί η καταβολή των 89 δισ. ευρώ από το δεύτερο πακέτο μονοκοπανιά.
Φυσικά, κάποιος μπορεί να υπενθυμίσει ότι το ελληνικό 3ετές ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ λήγει στις 20 Μαρτίου, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με πτώχευση.
Όμως, ο αντίλογος είναι ότι το πρώτο πρόγραμμα στήριξης των 110 δισ. ευρώ προβλέπει την καταβολή στην Ελλάδα του απαραίτητου ποσού για να το αναχρηματοδοτήσει.
Επομένως, αν το δεύτερο πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ δεν έχει κλείσει ακόμη, το πρώτο μπορεί να τρέχει, βοηθώντας στην αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει στις 20 Μαρτίου και στην αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας.
Ένας άλλος λόγος που θα ευνοούσε μια τέτοια εξέλιξη είναι αν η ΕΚΤ κατείχε ένα σημαντικό μέρος του συγκεκριμένου ομολόγου, οπότε θα πληρωνόταν το 100% του κεφαλαίου, μειώνοντας ταυτόχρονα τη θέση της σε ελληνικά ομόλογα.
Από την άλλη πλευρά, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν θα μειωνόταν ανάλογα, αφού θα έπαιρνε ισόποσο νέο δάνειο για να αναχρηματοδοτήσει τα παλαιά 3ετή ομόλογα.
Επίσης, η καθυστέρηση στην εφαρμογή του PSI δεν θα θεωρούνταν καλός οιωνός από τις αγορές, και αυτό ίσως επιβάρυνε την κατάσταση στις αγορές για τα περιφερειακά ομόλογα της ευρωζώνης.

Μία τρίτη εκδοχή θα ήταν η εγκατάλειψη του PSI Plus και του νέου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας, που θα οδηγούσε σε άτακτη χρεοκοπία τη χώρα, με αδιευκρίνιστες συνέπειες για την ευρωζώνη.
Η λογική δίνει προβάδισμα στην πρώτη εκδοχή αναφορικά με τους λόγους που οδήγησαν τους Γερμανούς σε σκλήρυνση της στάσης τους στις διαπραγματεύσεις για το PSI.
Dr. Money
Bookmark and Share