Προγράμματα επαναγοράς ομολόγων για άντληση 1 δισ. από τις τράπεζες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Προγράμματα επαναγοράς ομολόγων για άντληση 1 δισ. από τις τράπεζες

Με στόχο συνολικά κεφαλαιακά οφέλη της τάξης του 1 δισ. ευρώ, η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε προγράμματα επαναγοράς ομολόγων και υβριδικών τίτλων.


Έτσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά την προσπάθεια της Εθνικής Τράπεζας που.. ενίσχυσε τα κεφάλαιά της κατά 302 εκατ. και της Eurobank που αύξησε τα κεφάλαιά της κατά 250 εκατ., σχέδια επαναγοράς ομολογιακών και υβριδικών τίτλων δρομολογούν τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και η Alpha Βank.
Διοικητικά στελέχη και των δύο τραπεζών τονίζουν ότι η ΤτΕ θα δώσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και σύντομα θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι στόχος των τραπεζών δεν είναι άλλος από το να επαναγοράσουν φθηνότερα τα ομόλογα που έχουν εκδώσει προσφέροντας ένα premium σε σχέση με τις χαμηλές τιμές στις οποίες γίνεται η διαπραγμάτευση.
Σκοπός των προτάσεων είναι η δημιουργία κύριων στοιχείων των βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core One capital) για τους τραπεζικούς ομίλους και η ενίσχυση της ποιότητας των κεφαλαίων τους. Πρόκειται για κινήσεις των ελληνικών τραπεζών στην προσπάθειά τους να αντληθούν κεφάλαια και να βελτιωθεί η κεφαλαιακή τους θέση εν όψει των νέων ρυθμιστικών απαιτήσεων, αλλά και των εξελίξεων που σχετίζονται τόσο με το PSI όσο και με τη διαγνωστική μελέτη της BlackRock.
Εθνική:
Υπενθυμίζεται ότι την πρώτη απόπειρα επιχείρησε με επιτυχία πρόσφατα η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα η τράπεζα να ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 302 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα απέκτησε μέρος καλυμμένων ομολογιών λήξεως 2016 και των πέντε σειρών εγγυημένων προνομιούχων τίτλων μη σωρευτικού μερίσματος, κάτοχοι τίτλων συνολικής ονομαστικής αξίας 753.287.000 ευρώ, 47.507.000 δολ. και 39.223.000 λιρών.
Eurobank:
Λίγες εβδομάδες αργότερα ακολούθησε η Eurobank η οποία μετά την ολοκλήρωση των προτάσεων για την επαναγορά υβριδικών τίτλων εμφάνισε κεφαλαιακό κέρδος ύψους 250 εκατ. ευρώ. Συνολικά η ΕFG Hellas αποδέχτηκε την απόκτηση τίτλων συνολικού ύψους 431.267.000 ευρώ, από τα οποία τα 324.846 αφορούν σε υβριδικούς τίτλους και 431.267 ευρώ σε τίτλους μειωμένης εξασφάλισης. Alpha Bank: Τη σκυτάλη θα παραλάβουν σύντομα και οι άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η Alpha Bank έχει εκδώσει tier II ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης 545 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εκδόσεις της τράπεζας ανέρχονται στα 2,237 δισ. ευρώ. Παράλληλα έχει εκδώσει και τιτλοποιήσεις επιχειρηματικών και καταναλωτικών ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Πειραιώς:
Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει EMTN 931 εκατ. ευρώ, τιτλοποίηση 975 εκατ. ευρώ, σύνολο δηλαδή 1,788 δισ. ευρώ, ενώ διαθέτει επίσης tier 1 υβριδική έκδοση 200 εκατ. και tier ii μειωμένης εξασφάλισης ομολογιακό 400 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share