"Παρά την συμφωνία, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα παραμένουν υψηλοί στους επόμενους 2-3 μήνες" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

"Παρά την συμφωνία, οι κίνδυνοι για την Ελλάδα παραμένουν υψηλοί στους επόμενους 2-3 μήνες"

...υποστηρίζει η Goldman Sachs




Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της,η απόφαση του Eurogroup θα ανεβάσει το σύνολο των πόρων των φορολογούμενων της ευρωζώνης, πάνω από τα 200 δισ. ευρώ.

Τα θετικά της συμφωνίας, όπως επισημαίνει ο οίκος, αποτελούν: η...πρόοδος που έγινε στο ελληνικό PSI, σε σχέση με τις εντάσεις που κυριαρχούσαν την περασμένη εβδομάδα, προς την κατεύθυνση μιας σημαντικής μείωσης του ελληνικού χρέους, και η μείωση πλέον του κινδύνου της άτακτης χρεοκοπίας, λόγω της ύπαρξης του ειδικού λογαριασμού όπου θα δίνεται προτεραιότητα στις πληρωμές της εξυπηρέτησης του χρέους.

Από την άλλη μεριά, η Goldman Sachs υπογραμμίζει ωστόσο, ότι υπάρχουν και αρκετά αρνητικά σημεία.

Πρώτον, οι ανησυχίες γύρω από την ανάπτυξη. Στο ανακοινωθέν του, το Eurogroup δείχνει ότι επιμένει πως η συμφωνία εξαρτάται από το να εφαρμόσει πλήρως η Ελλάδα το αναθεωρημένο πρόγραμμα προσαρμογής. Για το σκοπό αυτό, η επιτήρηση από την τρόικα θα ενισχυθεί Αλλά με τη συνεχιζόμενη ύφεση στην ελληνική οικονομία καθώς και τις επερχόμενες εκλογές, η αβεβαιότητα παραμένει γύρω από το πόσο γρήγορα η χώρα θα είναι σε θέση να φέρει το (άτοκο) έλλειμμά της (που εκτιμάται στο 2,5% του ΑΕΠ το 2011) σε πλεόνασμα, της τάξης τουλάχιστον 1,5% του ΑΕΠ.

Και η βραδεία πρόοδος μέχρι στιγμής στην εφραμογή των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, δεν είναι καθόλου καθησυχαστική. Αυτό, υπγοραμμίζει ο οίκος, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προστριβές με τους εταίρους της ευρωζώνης, αφήνοντας τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ, ζωντανό.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενεργοποίησης των CDS.
Οι υψηλότερες απώλειες που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας, που αφορούν την πιθανή ενεργοποίηση των CACs και των CDS, αποτελούν πηγές βραχυπρόθεσμα έντονης μεταβλητότητας, όπως εξηγεί η GS.
Η αγορά έχει ήδη τρέξει πάρα πολύ έντονα, εν αναμονή της επίτευξης της συμφωνίας. Η Goldman προειδοποιεί ότι για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες, συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι γύρο από την Ελλάδα, που συνδέονται με την εφαρμογή του PSI και τις εκλογές.

Αξίζει να αναφέρουμε πως γενικότερα οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το μεγάλο ερώτημα παραμένει εάν η συμφωνία θα μειώσει πραγματικά το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, την στιγμή που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και ο ελληνικός λαός έχει ξεπεράσει τα όρια του. Υπάρχουν λοιπόν αρκετές ανησυχίες γύρω από το εάν θα μπορέσει η χώρα να τηρήσει την συμφωνία και αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι το μερίδιο του λέοντος πρέπει να πληρωθεί μπροστά.

Επίσης, οι ανησυχίες για τις άλλες περιφερειακές οικονομίες εξακολουθούν να υπάρχουν, και όπως τονίζει ο Ian Hatnett, στρατηγικός αναλυτής στην Absolute Strategy Research, οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν και πάλι και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πληρώσουν γι 'αυτό με κάποιο τρόπο. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων εξάλλου, ήταν αυτές που οδήγησαν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα να ζητήσουν διάσωσης.

Η Πορτογαλία είναι η επόμενη στη σειρά, προειδοποιεί ο αναλυτής της Variant Perception, Jonathan Tepper. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς καλύτερα μαθηματικά από αυτά της τέταρτης τάξης του δημοτικού, για να καταλάβει ότι τα περιθώρια για την Πορτογαλία στενεύουν, την στιγμή που η οικονομία της συρρικνώνεται και η χώρα δανείζεται με επιτόκια στο 14%. Όπως προσθέτει, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Πορτογαλία αλλά και η Ιρλανδία θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους.
Bookmark and Share