Η "μικρή" Ισλανδία δείχνει το δρόμο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Η "μικρή" Ισλανδία δείχνει το δρόμο

Δάνεια που αντιστοιχούν στο 13% του ΑΕΠ της Ισλανδίας διέγραψε η κεντρική τράπεζα της νησιωτικής χώρας.

Την ώρα που η Ελλάδα φορτώνεται ακόμη ένα δάνειο για να φτάσει το 2020 να χρωστά όσα όφειλε το 2009(!), η Ισλανδική Ένωση Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών ανακοίνωσε πως με τη διαγραφή χρεών η ανάπτυξη θα επανέλθει σταδιακά (σε βάθος δύο χρόνων).
Το Ρέικιαβικ, όμως, ακολούθησε μία τακτική που αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη, αξιοποιώντας...από το γεωστρατηγικό χαρτί του τους «μικρούς εκβιασμούς». Μετά την πτώχευση των τραπεζών και λόγω της απροθυμίας των εταίρων της χώρας στο ΝΑΤΟ να τη βοηθήσουν, έδειξε να στρέφεται στη Μόσχα. Με την ανακοίνωση ενός γενναίου προγράμματος βοήθειας από τον Βλ. Πούτιν, η Νορβηγία και η Αγγλία μέσα σε… 24 ώρες έσπευσαν αμέσως να τη στηρίξουν.
Προφανώς, η περίπτωση της Ισλανδίας είναι διαφορετική από αυτήν της χώρας μας. Δείχνει, όμως, πώς ένας μικρός παίκτης μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του.
Βέβαια, πολύ πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα βρίσκεται η Κύπρος και όσα διαδραματίστηκαν στη μεγαλόνησο. Μετά από σειρά ενεργειών, κινήσεων και ουσιαστικών βημάτων, η Λευκωσία βρίσκεται σε εμφανώς καλύτερη θέση από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share