Ντελόρ – Μπαρόζο: Το κόστος της χρεοκοπίας, μεγαλύτερο του κόστους διάσωσης της Ελλάδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ντελόρ – Μπαρόζο: Το κόστος της χρεοκοπίας, μεγαλύτερο του κόστους διάσωσης της Ελλάδας


Δυσαρέσκεια για την εθνική «αντίσταση» και την «έλλειψη πνεύματος συνεργασίας» μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης εξέφρασαν ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Jacques Delors και ο νυν Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso.

Ο Delors, που υπηρέτησε την...
περίοδο 1985-1994 επισκέφθηκε τον Barroso για τον εορτασμό των 20 ετών από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου του 1992 και οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ.

Η επίσκεψη αυτή όμως συνέπεσε και με δραματικές συνομιλίες στην Αθήνα για την εξασφάλιση του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, με τα σενάρια χρεοκοπίας να είναι ανοιχτά πλέον και για κορυφαίους αξιωματούχους της Επιτροπής.

Η Επίτροπος για την ψηφιακή ατζέντα Neelie Kroes, τόνισε σε συνέντευξή της τη Δευτέρα ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την Ελλάδα, καλώντας Αθήνα και Τρόικα να βρουν λύση.

Μήνυμα για την Ελλάδα
Ο Barroso βρήκε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στην Αθήνα, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν «για το καλύτερο μέλλον, στην Ένωσή μας και στην ευρωζώνη».

«Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», είπε, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα από τις δηλώσεις Kroes. Μέχρι τώρα, η θέση της Επιτροπής είναι η Ελλάδα να κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες και να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Το κόστος μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος διάσωσης της Ελλάδος, τόνισε. Κάλεσε επίσης την Αθήνα να κάνει από την πλευρά της προσπάθειες, που θα φέρουν μεσοπρόθεσμα αποτέλεσμα.

Η κληρονομιά του Μάαστριχτ
Μιλώντας για την 20η επέτειο της συνθήκης του Μάαστριχτ, ο Barroso είπε ότι οι χώρες οικοδόμησαν μια συμμαχία για την θέσπιση οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ωστόσο αυτή θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

«Μερικές φορές δεν υπάρχει διακυβερνητική αντίσταση, αλλά νομίζω ότι στην Ευρώπη τώρα αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ισχυρότερη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», υπογράμμισε.

Ο Delors είπε ότι η επέτειος του Μάαστριχτ παρέχει μαθήματα για το μέλλον, ενώ υποστήριξε τις προσπάθειες του Barroso που προωθεί την κοινοτική μέθοδο στις διακυβερνητικές ρυθμίσεις.
Την περασμένη άνοιξη, η Επιτροπή αντιστάθηκε στις προσπάθειες Γαλλίας, Ιταλίας και άλλων να επιλύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα εκτός του πλαισίου της κοινότητας θέτοντας σε κίνδυνο τη συνθήκη Schengen. Πιο πρόσφατα, η Επιτροπή ήταν υπέρμαχος της διατήρησης του ρόλου των οργάνων της ΕΕ στη διακυβερνητική «δημοσιονομική συμφωνία». Ακόμη, οι συζητήσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ χαρακτηρίζονται επίσης από εθνικό εγωισμό, αγνοώντας την προστιθέμενη αξία των κοινοτικών πολιτικών.

«Θέλω να εκφράσω την πλήρη στήριξή μου στην Επιτροπή, στο πλαίσιο των ατόμων που την απαρτίζουν και σαν θεσμό, σε μια στιγμή όπου όταν οι άλλοι παίρνουν αποστάσεις από την κοινοτική μέθοδο. Αλλά μπορούμε να κοιτάξουμε στο παρελθόν. Κάθε φορά που η Ένωση πήρε αποστάσεις από την κοινοτική μέθοδο, το αποτέλεσμα ήταν ακινησία, διαμάχη μεταξύ των κρατών και καμία ορατή πρόοδος», τόνισε.

Ο πρώην επίτροπος εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για την «έλλειψη πνεύματος συνεργασίας», που σύμφωνα με τον ίδιο είναι ελλιπές, ειδικά στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Η κοινωνική διάσταση
Ερωτήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την κοινωνική διάσταση της δράσης της Επιτροπής, η οποία όπως σχολιάστηκε, έχει λιγότερη παρουσία επί Barroso.

Ο Barroso απάντησε πρώτος, λέγοντας ότι υπάρχει όντως «κοινωνική έκτακτη ανάγκη» στην Ευρώπη αλλά επεσήμανε ότι τα κράτη μέλη απέρριψαν τις προτάσεις του για εγχειρήματα αλληλεγγύης, όπως το πρόγραμμα παροχής «τροφίμων για τους φτωχούς της ΕΕ».

«Κάποιες κυβερνήσεις λένε ότι οι κοινωνικές πτυχές δεν είναι δουλειά της Επιτροπής. Διαφωνώ, μόλις γιορτάσαμε την επέτειο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, και η Επιτροπή είναι προσκολλημένη στις κοινωνικές αξίες», είπε ο Barroso. Από την άλλη πλευρά, ο Delors τόνισε ότι το ζήτημα σήμερα είναι αποκατάσταση της οικονομικής κατάστασης των χωρών της ΕΕ διατηρώντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη και προστατεύοντας το περιβάλλον «διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την μητέρα γη». «Σε αυτά τα προβλήματα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν προσπάθειες να συνεργάζονται περισσότερο και να ακούνε περισσότερο την Επιτροπή», είπε.


Ιστορικό
Η Συνθήκη του Μάαστριχτ υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου του 1992 στην Ολλανδία και θέσπισε την ΕΕ οδηγώντας παράλληλα στη δημιουργία του ευρώ.

Η Συνθήκη που υπεγράφη όταν ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής ο Delors, θέσπισε τα γνωστά κριτήρια του Μάαστριχτ, που πρέπει να σέβονται τα μέλη της ΕΕ προκειμένου να ενταχθούν στο ευρώ:

Το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%. Τα ελλείμματα δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ.
Bookmark and Share